Vi vil takke for all støtte vi har mottatt lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt – fra politikere, næringslivet, virkemiddelapparat og andre som har bidratt til at The Whale nå blir en realitet. Spesielt rørt er vi over det sterke lokale engasjementet og entusiasmen som store og små har vist. Uten deres støtte hadde vi ikke nådd dit vi er i dag. Det ligger mye spennende foran oss, og vi gleder oss til å fortsette reisen sammen med dere, med målet om åpning av The Whale i 2027.
Vi ønsker dere alle en riktig God Jul og Godt Nytt År!
– Vi i The Whale og Andøy kommune vil takke for samarbeidet med Bodø 2024 gjennom året, sa Benn Eidissen, styreleder i The Whale, da han ønsket velkommen til pop-up-utstillingen Oceans of Hope – Barn sine håp for havet i Bodø sentrum torsdag ettermiddag.
– Jeg vet ikke hvor mange av dere som har lest den 100 sider lange søknaden som Bodø sendte for fem år siden.
«Åpningen skjer lørdag 13. januar, den dagen Andenes – og dermed hele Nordland – får sola tilbake.»
Akkurat slik ble det formulert da Bodø søkte om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024, sa Eidissen.
Tjuvstart
Og slik ble det. De første sitatene i utstillingen som vi åpner i dag ble vist 13. januar, da The Whale, Andøy kommune, Vesterålsrådet, Teaterklubb’81 og Bodø 2024 arrangerte lysfest og tjuvstart for kulturhovedstadsåret på Andenes nettopp denne dagen.
Henrik hylles
– Det var programsjef Henrik Sand Dagfinrud i Bodø 2024 som skrev de linjene om Andenes i søknaden. Det var derfor ekstra stas å kunne hylle ham under åpningen, sier Benn Eidissen.
– Vi vil takke deg og Bodø 2024 for at dere tok hele fylket med i markeringen av dette helt spesielle kulturåret, sa Eidissen under åpningen, der Sand Dagfinrud var til stede.
Viden kjent
– Kulturlivet på Andøya er viden kjent for å skape store opplevelser på en relativt liten plass. Det har vi virkelig sett eksempler på gjennom dette året. Ikke bare blir det opplevelser av høy kvalitet, men folk fra Andøya har også en tendens til å bringe verden utenfra hit til Nordland, sier Dagfinrud.
Har fulgt lyset
Når konseptet for året skulle følge lyset i Nordland, var det selvsagt at Andøy skulle ha en sentral plass, og samarbeidet har blitt nøyaktig så bra som vi håpet, sier Henrik Sand Dagfinrud i Bodø 2024.
Ung åpner
– Denne uka er Ungdommens fylkesting samlet i Bodø med rundt 100 deltakere fra hele Nordland. Det var leder i Ungdommens fylkesråd, Emma-Sofie Olafsen fra Narvik, som sto for den offisielle åpningen av utstillingen.
– Vi er glade for at denne utstillingen vises her i Bodø som en del av avslutningen av kulturhovedstadsåret, sa Emma-Sofie Olafsen.
Benn Eidissen benyttet anledningen til å takke Ungdommens fylkesråd.
– Når vi nå nærmer oss realisering av The Whale, ser vi med ydmykhet og takknemlighet tilbake på alle som har støttet oss – stat, Nordland fylke og Andøy kommune, Sparebanken Nord-Norge, for å nevne noen. Men vi må helt ærlig si at det å motta så tydelig støtte fra ungdommen her nord var noe av det viktigste vi opplevde. De kom på besøk på tomta og satte seg godt inn i saken, sa styrelederen for The Whale.
Dette sa Ungdommens fylkesråd i 2022:
– Dette må bare bli en realitet! Dette prosjektet vil sette Andøya, Nordland og Nord-Norge på kartet, og vi er sikre på at det vil trekke besøkende fra hele verden. Det vil gjøre at vi lærer om livet hvalen lever i havet – på land – og vil få både barn og voksne til å få respekt for de negative innvirkningene måten vi lever på har på miljøet, sa Ungdommens fylkesråd i Nordland i en uttalelse den gang.
En felles hvaltradisjon
– Bildene og sitatene fra de 25 barna kommer fra Norge og Portugal. Ungene vi møter i «Barnas håp» er fra Andøy, helt nord i Lofoten og Vesterålen, og São Miguel, lengst sør i øygruppa Azorene. Begge steder er knyttet sammen gjennom havet og hvalene, med en felles hvaltradisjon og voksende hvalsafari-turisme. Spermhvalene migrerer mellom havområdene utenfor de to øygruppene og binder oss sammen i arbeidet med å beskytte havet, sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Fredag ble utstillingen rigget om til en vindusutstilling som kan oppleves fra fortauet utenfor lokalene i Sjøgata 20. Utstillingen vil henge ut november.
Hva drømmer barn om sør i øygruppa Azorene. Hva drømmer ungene lengst nord i øygruppa Lofoten og Vesterålen? Og hvilke håp har de for havet? Du får svar på dette når The Whale og, Andøy kommune i samarbeid med Bodø2024 åpner utstillinga «Oceans of Hope - Barn sine håp for havet».
Det skjer i dag, torsdag kl. 16.00 i Sjøgata 20 (rett ved «Dama Di» i Bodø.
Oceans of Hope er et initiativ fra The Whale som gir barn og unge en plattform for å dele sine håp og visjoner for havet. Første del, en ungdomskonferanse som ble lansert i 2023, har engasjert hundrevis av ungdommer i Andøy og Mo i Rana. Deltakerne utforsket temaer som hav, klima og biologisk mangfold.
Senere samme år ble det arrangert workshops på Azorene og i Andøy, hvor barna diskuterte havets betydning og sine egne fremtidshåp. Deres tanker ble delt i januar 2024 på Andenes i forbindelse med "tyvstarten" av Bodø2024.
Nå får du muligheten til å oppleve barnas håp for havet i Bodø, som en del av avslutningen på Kulturhovedstadsåret. Utstillingen er et samarbeid mellom The Whale, Andøy kommune og Bodø 2024.
Ung åpner
– Denne uka er det ungdommens fylkesting samlet i Bodø med rundt 100 deltagere fra hele Nordland. Det var leder i Ungdommens fylkesråd, Emma-Sofie Olafsen fra Narvik, som sto for den offisielle åpninga av utstillingen.
– Bildene av og sitatene fra de 25 barn som fra Norge og Portugal. Ungene vi møter i «Barnas håp» kommer fra Andøy, helt nord i Lofoten og Vesterålen, og São Miguel, lengst sør i øygruppa Azorene. Begge steder er knyttet sammen gjennom havet og hvalene, med en felles hvaltradisjon og voksende hvalsafari-turisme. Spermhvalene migrerer mellom havområdene utenfor de to øygruppene, og binder oss sammen i arbeidet med å beskytte havet, sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Fredag rigges utstillingen om og blir en vindusutstilling som kan oppleves fra fortauet utenfor lokalene i Sjøgata 20. Utstillinga vil henge ut november.
Regjeringen har besluttet å bevilge de siste 150 millioner kronene til Andøy kommune og Andøyfondet. Dette sikrer siste rest av den offentlige finansieringen til The Whale og andre nødvendige omstillingstiltak i Andøy kommune.
- Vi vil gi ros til Regjeringen som fant plass for å fylle opp Andøyfondet i salderingen av statsbudsjettet for 2024, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale. Her har både representanter for Arbeiderpartiet og Senterpartiet jobbet godt, og ikke minst evnet å innfri de løftene de gikk til valg på foran siste Stortingsvalg, fortsetter Eidissen.
Andøy kommune har tidligere vedtatt å gi et tilskudd til The Whale på 75 millioner kroner, Nordland fylkeskommune bidrar med 55 millioner kroner og staten med 75 millioner kroner direkte til The Whale. Tilskuddet fra kommunen er gitt under forutsetning av fullfinansiering av Andøyfondet. The Whale er finansiert i et spleiselag mellom offentlige og private midler, og viser at en slik samfinansiering kan bidra til å realisere ideer og prosjekter som de færreste trodde var mulig å få til.
- The Whale som helårattraksjon vil fremme Andøya, Vesterålen, Nord-Norge og Norge som reisemål, både nasjonalt og internasjonalt. Attraksjonen vil tiltrekke både nordmenn og utenlandske turister til Nord-Norge for å oppleve de naturgitte fortrinnene som finnes nettopp her. I Regjeringens nye Eksportstrategi, hvor reiselivsnæringen er en av de prioriterte næringene, vil The Whale både for Nord-Norge og Norge være et av de nye og fremste produktene som nettopp skal fremme den nasjonale reiselivseksporten, sier Benn Eidissen.
Forbereder byggestart
- The Whale AS har valgt HENT som entreprenør og samarbeidet mellom byggherre, entreprenør, arkitekt og andre rådgivere har nå vart i snart to måneder. Med Regjeringens bevilgning til Andøyfondet har den siste større brikken i vår finansieringsplan falt på plass. Dette gir oss trygghet for å holde trykk på videre forberedelser og planlagte byggestart våren 2025. Med denne fremdriften kan The Whale åpne dørene for publikum 3. juni 2027, avslutter Benn Eidissen.
I september ble HENT valgt som entreprenør for byggingen, og nå er arbeidet i gang. Onsdag og torsdag denne uken møttes representanter fra The Whale, HENT, rådgivere fra Norconsult, Dorte Mandrup Arkitekter, og opplevelsesdesignere fra Ralph Appelbaum Associates for å starte samspillet, hvor alle aktører jobber tett sammen for å utvikle prosjektet. Det ble produktive dager hvor vi ble bedre kjent med hverandre og planene for de kommende månedene, samt gjorde befaring på tomta.
Vi startet møtet, som vi alltid gjør når The Whale avholder viktige møter, med kultur. Denne gangen var det unge musikeren Linus Johnsen som bidro med sang og joik. Deltakerne fikk også oppleve skjelettrommet hos hvalsafari og besøke Andenes fyr.
– Planen er å begynne arbeidet på tomten i mai 2025, med ferdigstilling 1. mars 2027, og den offisielle åpningen er satt til 3. juni 2027. Vi ser frem til et godt samarbeid med alle involverte, sier Roger Pettersen, prosjektleder for bygg i The Whale AS.
The Whale er et viktig steg nærmere realisering. Etter anbudskonkurranse med flere tilbydere har styret i The Whale AS besluttet hvilken entreprenør som skal stå for selve byggingen.
- Etter en omfattende prosess og en meget grundig evaluering foretatt av vår administrasjon og innleide rådgivere, har styret besluttet at HENT er entreprenøren vi skal samspille med frem til en totalentreprisekontrakt som inngås i februar 2025, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale AS.
Gjennom våren er anbudsdokumenter utformet og sendt nasjonale og regionale/lokale entreprenører før sommeren. Tilbudsfristen var 14. september og etter denne er det avholdt møter med to entreprenører og flere interne evalueringsmøter for å finne den mest egnede entreprenøren til å bygge The Whale med sin enestående arkitektur.
- Vi ser frem til å gå i gang med planlegging og bygging av The Whale så raskt som mulig og gleder oss over oppgaven og den tilliten vi har fått sier Ola Flønes som er markedssjef i HENT. HENT har bygget mange komplekse prosjekter, men aldri bygget noe som The Whale tidligere. Vi er ydmyke ovenfor den unike oppgaven, samt ivareta den visjonen arktitekten har tegnet og de tydelige målsettingene byggherren har for The Whale, sier Flønes.
Samspill
Fra nå og frem til februar neste år skal The Whale-administrasjonen med prosjektleder Roger Pettersen i spissen, sammen med representanter for HENT og arkitekt Dorte Mandrup samspille for å beskrive detaljene og komme frem til en målpris for prosjektet.
- Dette arbeidet starter allerede førskommende mandag 30. september hvor vi samler alle rådgiverne som skal delta i samspillet, representanter for styret i The Whale AS og hele administrasjonen til en felles kick-off, sier prosjektleder Roger Pettersen. På denne samlingen blir visjonen for bygget presentert sammen med en foreløpig tidsplan og en plan for hvordan vi vil organisere samspillet ut over høsten, fortsetter Pettersen.
Lokal verdiskaping
Ledelsen i The Whale AS er opptatt av lokal verdiskaping og at The Whale både gjennom prosjektperioden og når attraksjonen er i drift skal skape lokale- og regionale ringvirkninger.
- HENT vil benytte lokale- og regionale underentreprenører i byggingen av The Whale, bekrefter Ola Flønes. Det er ikke hensiktsmessig for oss å flytte arbeidskraft over større avstander når vi kan finne den kvalifisert arbeidskraft lokalt eller i regionen, fortsetter Flønes.
- Dette var ikke et kvalifikasjonskriterium i konkurransen, men vi er særdeles fornøyd med at HENT vil handle lokalt og regionalt, sier Benn Eidissen. Ideèn bak The Whale er nettopp å styrke næringslivet i Andøy, Vesterålen og forsåvidt reiselivsnæringen i hele Nord-Norge, og det er meget tilfredsstillende at vi allerende nå ser effekter av denne, avslutter Eidissen.
Over 160 personer møtte opp for å feire 10 år siden ideen om The Whale ble født. Arrangementet ble en fantastisk opplevelse fylt med inspirasjon, kultur og fremtidsvisjoner.
Ove Pedersen og Kine Eliassen ønsket gjestene velkommen med mikrofon i hånd og en oppfordring om å finne sin «indre hval». Under det 90 minutter lange arrangementet samlet Ove lyder fra publikum og blandet dem med autentiske etterklanger fra Eggakanten, basert på opptak fra «Bleiksdypet» – det undersjøiske kontinentalsokkelen utenfor Andenes der hvalene ofte oppholder seg. På vei ut fikk gjestene høre det ferdige lydverket, en unik og stemningsfull avslutning på kvelden.
Høydepunktet var en helt spesiell virtuell omvisning – den aller første av sitt slag. Maria Sommer fra Dorte Mandrup tok publikum med på en digital reise gjennom bygget, og ga et innblikk i den unike arkitekturen og det spektakulære designet som nå tar form.
Vi fikk også gleden av å introdusere det internasjonale designteamet som skal skape innholdet i The Whale. Tim Ventimiglia fra Ralph Appelbaum Associates Berlin og Marc Tamschick fra TAMSCHICK MEDIA+SPACE presenterte sine planer for hvordan de vil bringe prosjektets visjon til liv.
Som en del av programmet viste vi en filmpresentasjon som tok publikum med på en reise gjennom de siste 10 årene – fra de første ideene til realiseringen av et prosjekt som har samlet støtte og entusiasme både lokalt og internasjonalt.
Kvelden inneholdt også inspirerende innlegg fra blant andre styreleder Benn Eidissen, styremedlem Lisbeth Seppola, og ordfører Kjell Are Johansen.
Musikalske høydepunkter ble levert av Andenes Mannskor og koret Crescendo, som bidro til å løfte stemningen og skape en magisk ramme rundt feiringen. Arrangementet ble ledet av Camilla Ilmoni og Hanne Strager fra The Whale, som sørget for en varm og inkluderende atmosfære.
Takk til alle som deltok og bidro til å gjøre kvelden uforglemmelig!
Den 9. september får The Whale besøk av vinnerne av konkurransen om utformingen av innholdet – designere fra Ralph Appelbaum Associates fra Berlin og TAMSCHICK MEDIA+SPACE. Dette besøket gir designteamet en unik mulighet til å bli kjent med Andøy og andværingene.
Camilla Ilmoni, ansvarlig for markedsføring og forankring, har satt sammen et variert program for gjestene.
– Vi skal utnytte dagene de er her fullt ut og vise frem mest mulig av vakre Andøy, sier Ilmoni.
Programmet inkluderer møter med lokale reiselivsaktører, kommunerepresentanter og næringslivsaktører, samt et besøk til hvalsenteret og en tur på havet for å oppleve hvalene.
Designteamet er interessert i å høre tanker, forventninger og innspill fra lokalbefolkningen.
Det er flott at så mange stiller opp, møter dem og bidrar til å gi dem et godt opphold, sier Ilmoni. - Det setter vi stor pris på!
10-årsjubileum
August markerer ti år med planlegging av The Whale, og dette skal feires med et kveldsarrangement i Fyrvika den 10. september. Arrangementet er åpent for alle.
Designteamet deltar også på arrangementet, og vi skal vise en film laget for anledningen av Svein Terje K. Eliassen og Svein Spjelkavik i God Strek, sier Ilmoni.
I tillegg får gjestene for første gang en virtuell omvisning i The Whale, basert på en film laget av arkitektene i Dorte Mandrup.
Vi har også noen overraskelser på lur, smiler Ilmoni.
Gleder oss
Utstillingsleder Hanne Strager og Camilla Ilmoni ser frem til å introdusere denne spesielle delegasjonen for Andøy, og til å markere ti år med The Whale.
Vi har hatt en lang reise hit, og det er fint å se tilbake, men vi gleder oss veldig til alt det spennende som ligger foran oss, sier Strager.
Ilmoni tilføyer: - Vi håper mange tar turen til Fyrvika for å bli en del av denne viktige milepælen for Andøy og The Whale.
For å melde deg på arrangementet, vennligst send en e-post camilla@thewhale.no
Spennende Muligheter!
Vi styrker teamet vårt som skal utvikle innholdet i The Whale!
Er dette noe for deg, eller kjenner du noen som passer perfekt til rollen?
Tekstforfatter og researcher innhold:
https://www.finn.no/job/parttime/ad.html?finnkode=366136542
Prosjektleder og medutvikler av opplevelser/innhold:
https://www.finn.no/job/fulltime/ad.html?finnkode=366126372
Ralph Appelbaum Associates Berlin (RAA) har sikret seg oppdraget med å utforme innholdet i The Whale på Andenes etter en intens konkurranse med flere internasjonale utstillingsdesignere. RRA er verdens største leverandør av utstillinger til museer og offentlige rom med avdelinger i New York, London, Beijing og Berlin. Deres imponerende portefølje inkluderer design for de britiske kronjuvelene i Tower of London, det kanadiske menneskerettsmuseet i Winnipeg og Museet om morgendagen i Rio de Janeiro
– Vi har opplevd sterk interesse og en kolossal entusiasme og begeistring for hele prosjektet. Kombinasjonen av Dorte Mandrup sin enestående arkitektur, den unike plasseringen ytterst på kanten mot havet, samt The Whale sitt sterke fokus på bevaring av havet og dyrelivet gjorde at designfirmaene følte at dette var et prosjekt som var både unikt og relevant, sier Hanne Strager, leder for innhold i The Whale.
Blant de mest anerkjente
– Med valget av teamet som RAA har samlet rundt seg i Berlin, får vi et av de største designfirmaene som samarbeidspartner i den videre utviklingen av innhold og opplevelser i The Whale. Det er et av verdens mest anerkjente firmaer i bransjen og et team som både kan skape estetisk vakre interiører og imponerende digitale forestillinger, sier Strager.
RAA sitt team
– RAAs sitt kreative team er basert i Berlin med teamledere som ofte flere ganger har jobbet sammen på store, høyprofilerte prosjekter. De to kreative lederne er Tim Ventimiglia fra RAA og Marc Tamschick, kreativ direktør og grunnlegger av Tamschick Media + Space (TMS). Sammen med begge disse selskapene vil The Whale bringe en innovativ tilnærming både til det visuelle og lydopplevelsen i prosjektet.
I tillegg deltar Belzner-Holmes Light Design, som leverer lysdesign og har bred erfaring globalt, for øyeblikket arbeider de på Vikingeskipsmuseet i Oslo. AV-spesialisten Dieter Plew, grunnlegger og administrerende direktør for Medienprojekt p2 vil bidra i vårt prosjekt, sier Strager.
Beæret
– Ralph Appelbaum Associates og Tamschick Media + Space er beæret over tilliten The Whale har vist oss ved å invitere oss til å bli en del av deres team. Vi ser fram til å bidra til realiseringen av en enestående og unik visjon. Vårt bidrag vil være å utforme en unik besøksopplevelse med mål om å skape en empatisk forbindelse mellom mennesker og hvaler. Denne opplevelsen skal fungere både intellektuell, fysisk og følelsesmessig. Vår designprosess vil involvere lokalsamfunnet, kunstneriske uttrykk, bærekraftige strategier, vitenskapelig kunnskap, flersensorisk utforskning og læring, sier Tim Ventimiglia, direktør hos RAA Berlin.
Pressemelding fra The Whale AS
Styret og administrasjonen i The Whale AS skal på studietur med mål om å lære av suksesshistorier, bygge nettverk og få med seg det nyeste innen opplevelsesbransjen.
«Vår målsetting med denne studieturen er klar: Vi vil lære av de beste i bransjen for å styrke The Whale sin posisjon som en ledende attraksjon,» sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale AS.
Studieturen går til San Fransisco og New York fra 12. til 16. februar 2024.
«Vi har lagt opp til noen travle dager med et fullpakket program. Målet er å sikre oss mest mulig faglig påfyll, gode råd og inspirasjon som vi kan ta med oss hjem. The Whale skal bli et ikonisk bygg med opplevelser i verdensklasse, og det er viktig for oss å se hvordan andre har lyktes på dette nivået», sier Eidissen.
Havformidling i verdensklasse
Første stopp på turen er Monterey Bay Aquarium, et verdensberømt akvarium kjent for sin høye kvalitet på presentasjon og sitt engasjement for bevaring av havet.
«Monterey Bay Aquarium og The Whale deler en lignende misjon – begge ønsker å bidra til bevaring av havet. Monterey har gjort denne misjonen til en vellykket forretningsmodell og markedsføringsstrategi. Her vil vi møte ledelsen innen formidling, forskning, markedsføring, og diskutere med dem hva moderne besøkende krever av opplevelser. Nemlig at det skal være mer enn bare underholdning», sier Eidissen.
Gode relasjoner for fremtidig samarbeid
«Utover å lære av beste praksis, er det også vår intensjon å bygge nettverk og utveksling av kunnskap med ledende aktører i vår bransje», sier Eidissen.
Samarbeidet med Monterey Bay Aquarium startet allerede i fjor i forbindelse med The Whale sin ungdomskonferanse «Oceans of Hope», der grunnleggeren og lederen av akvariet, Julie Packard, holdt et inspirerende foredrag for ungdom fra Andøy og Nordland.
«Det er viktig for oss å fortsette dette samarbeidet, og i tillegg er det verdt å merke seg at The Whale også er en relevant og interessant partner for mange aktører i bransjen», sier Eidissen.
Siste innen digitale opplevelser
Etter to dager i San Francisco, avslutter vi reisen med et stopp i New York på vei hjem. Hovedformålet der er å besøke det nye Gilder-senteret på American Museum of Natural History.
«Gilder-senteret representerer både ikonisk arkitektur og toppmoderne, digitale opplevelser. Utviklet med den nyeste teknologien og digitale verktøy, er dette svært relevant for oss. Her vil vi bli tatt imot av designeren og få innsikt i hvordan de har jobbet med å utvikle opplevelsene», sier Eidissen.
I New York vil deltakerne også møte representanter fra Innovasjon Norge for å få innsikt i det amerikanske reiselivsmarkedet.
«Denne turen blir en viktig investering i The Whale sin fremtid», sier Eidissen.
Stort engasjement blant barn og unge for å skape unik lysfest i Andøy
«Åpning av kulturhovedstadsåret Bodø2024 lørdag 13. januar, den dagen Andenes – og dermed hele Nordland – får sola tilbake». Akkurat slik ble det formulert i søknaden da Bodø søkte om å bli Europeisk Kulturhovedstad. 3. februar er den store åpninga i Bodø. Men i Andøy tyvstarter de festen helt ute på nordspissen av Nordland, allerede 13. januar med solfest, barn som deler tanker om håp for havet, sanger om sola, lysinstallasjon og foredrag om framtida.
– Lørdag 13. januar blir en spesiell for Andenes og hele Nordland. Vi markerer tilbakekomsten av sola og tyvstarter kulturhovedstadsåret med en helt spesiell lysfest. Barn og unge fra hele Andøy har engasjert seg for å skape en fest som hyller lysets betydning for oss her i nordlige områder.
Vi er overveldet av engasjementet fra barn og unge som har stått på for å skape lyssinstallasjoner, bygge lysskulptur, øvd på å sanger og historiefortellinger. Det rører oss, og vi håper at folk tar seg tid til å bli med på festen, sier Sindre Wolf, virksomhetsleder kultur og publikumssenter i Andøy kommune.
Håp for havet
– I butikkene på Andenes har du kanskje allerede lagt merke til bilder av barn fra Andøy med sitater. Disse barna har deltatt i workshops om havet og hvaler, og deler sine tanker om fremtiden. Stopp opp, les og la deg inspirere av hva fremtidens generasjon ønsker for verden rundt dem, sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Lysfesten begynner allerede torsdag 11. januar der du inviteres bak bak lyset og utforske arbeidet til lysdesignere Charles Wadel Ellingsen (Dagny, Ola Bremnes, Violet Road, Moddi m.fl.). I samtale med Svein Spjelkavik, tar Charles deg med inn i sitt spennende og visuelle arbeid med lys. Dette arrangementet finner sted i kommunestyresalen.
Lysfest
– Lørdag 13. januar starter første arrangementet ved Andenes fyr. Det blir Lysfest der tiåringene, Agnes Ra Vollan fra Åse og Oliver Adolfsen Dahler fra Andenes er programledere. De vil lede publikum gjennom en underholdende halvtime med fokus på lyset som vender tilbake, samt barns håp for havet og hvalene, Alle fjerdeklassinger i hele Andøy deltar felleskor ledet av sanger Cristina Andersen, sier Sindre Wolf.
Neppe sol
– Det er kun fra toppen av fyret vi kan se sola den 13. januar i år, men det er meldt overskyet hele dagen, og det betyr at sola neppe blir å se på Andenes. På kvelden er det uansett mørkt og vi inviterer vi alle til en stemningsfull lysvandring rundt om i Fyrvika. Ta med lommelykt eller hodelykt og bli med på en familievennlig vandring som varer mellom 30 og 45 minutter. Vandringen starter ved fyret og avsluttes med tenningen av en stor lysskulptur utenfor Fyrvika (gamle HISNKUL). Det er ungdom fra Vesterålen som setter sammen lysskulpturen av lamper folk har levert inn. Lysdesigner Chales Wadel Ellingsen i firmaet Superlys leder arbeidet.
Newth og ny, regional gruppe
Dagen avsluttes med et kveldsarrangement inne i Fyrvika. Her presenter en av Norges mest populære foredragsholdere, astrofysiker Eirik Newth tanker om framtida. Avslutningen inkluderer også sanger om lys av Arian Hanssen fra Alsvåg i Øksnes, med pappa Truls Petter, og Mathea Lian fra Andenes, med mamma Tone Skagen. Det er første gang denne kvartetten opptrer sammen. De er blant de beste sangerne på hver sin side av Gavlfjorden. Vi ser virkelig fram til dette, sier Wolf.
Lys, håp og fellesskap
– På vegne av alle barn, unge og resten av arrangørene, ønsker vi dere hjertelig velkommen til en fest fylt med lys, håp og fellesskap. Vi synes det er inspirerende at arrangørene fra Bodø 2024 hadde Andøy med i planene helr fra starten. Det lover godt for ambisjonen om at kulturhovedstadsmarkeringa blir for hele Nordland. sier Sindre Wolf.
Alle arrangementene er gratis. Lysfesten arrangeres av Andøy kommune i samarbeid med Oceans of Hope/The Whale, TK’81, RMR og Vesterålen Kultursamarbeidet. Med støtte fra BODØ 2024.
2023 HAR VÆRT ET FANTASTISK ÅR FOR THE WHALE
2023 Ble året da vi sikret finansieringen av The Whale. Siste brikke falt på plass i september da staten bekreftet sitt bidrag, og vi har nå startet planlegging av byggestart kommende år.
Vi vil takke hjertelig for all støtte vi har fått lokalt, regionalt, nasjonalt, og internasjonalt – fra politikere, næringslivet, virkemiddelapparat og andre som har bidratt til at The Whale nå blir virkelighet.
Spesielt rørt er vi over det sterke lokale engasjementet og entusiasmen som store og små har vist.
Uten deres støtte hadde vi ikke nådd til det stedet vi er i dag.
Det ligger mye spennende foran oss, og vi gleder oss til å fortsette reisen sammen med dere, med målet om åpning av The Whale i 2026.
På vegne av The Whale AS ønsker jeg dere alle en God Jul og Godt Nytt År!
Benn Eidissen
Styreleder i The Whale AS
En spesiell festival med tema «Fra kosmos til havdyp» skal innlede Kulturhovedstadsåret Bodø 2024 på Andenes. En arbeidsgruppe bestående av Sindre Wolf, Andøy kommune, Svein Spjelkavik, God Strek, og Camilla Ilmoni, The Whale, har gjennom et halvår utarbeidet et program med utgangspunkt i tema: LYS.
– I et samarbeid mellom kulturoperatører, naturvitenskaps- og teknologiekspertise, samt lokalbefolkning og unge kunstnere, skal vi utforske lysets betydning for oss nordlendinger. Den symbolske datoen for lysfesten blir den 13. januar, den dagen solen vender tilbake til Andenes, sier Sindre Wolf.
Samarbeid mellom flere aktører
– Vi gleder oss, er stolte og takknemlige for det fantastiske samarbeidet og felles innsats. Lysfesten er et arrangement som har fått støtte fra Andøy kommune, Bodø2024, og The Whale AS. I tillegg ønsker vi å takke våre andre verdifulle samarbeidspartnere, Kultursamarbeidet i Vesterålen, RMR, Rock Mot
Rus og Teaterklubb’81», sier Sindre Wolf.
Solfest på dagen
Feiringen begynner midt på dagen den 13 januar kl. 12:00 med en Solfest som er en seremoni fremført av barn og unge. Solfesten markerer både solens tilbakekomst til Andenes og barnas tanker om håp for havet og fremtiden – Oceans of Hope"
– Ocean of Hope er et initiativ av The Whale der vi ønsker å skape en samtalearena hvor vi setter barn og unge i fokus. Vi snakker om deres håp for livet i havet og fremtiden. Oceans of Hope begynte i februar 2023, med hundrevis av unge deltakere i Andøy og Mo i Rana. Nå har vi fått med oss barn på Azorene og i Vesterålen også. Det er en flott bevegelse som gir håp og skaper bevissthet for kommende generasjoner, sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Ber andværinger donere lamper
Kvelden den 13 januar vil også by på flere spennende programpunkter.
– Her ønsker vi at alle andværinger engasjerer seg aktivt. Vi planlegger en vakker lysvandring og lysinstallasjon, som er både en dugnad og kunstverk. Unge lyskunstnere vil skape en unik lysinstallasjon og til det trenger de mange lamper. Derfor ber vi folk finne fram lamper de ikke lenger trenger og som de kan donere til kunstverket, sier Wolff. Lamper kan doneres til Rådhuset i åpningstiden 10-14.
– Lysvandringen vil strekke seg fra fyret til skjelettrommet på hvalsenteret. Alle er hjertelig velkomne til å delta. Dette arrangementet passer for både store og små, og husk å ta med en lommelykt. Kanskje finner dere igjen deres egen lampe? Til slutt vil lysinstallasjonen, skapt av unge kunstnere, bli tent i Fyrvika, legger Wolf til.
Gamle stråler, nye stemmer - Dumme spørsmål, kloke svar
– Det blir også en helt spesiell kveld inne i Fyrvika der vi skal blant annet utforske tidsmaskinens mysterier gjennom dumme spørsmål og kloke svar. I tillegg vil gjestene få oppleve tre unge talenter tolke tre nordnorske gamle sanger om lys på innovative måter. Dette blir en kveld full av musikalske oppdagelser, tidløse tekster og unike stemme, sier Spjelkavik.
Alle arrangementene er gratis. Detaljert program med påmelding vil bli annonsert på kommunens sider, i Andøyposten og Facebook.
– Vi ser frem til en strålende åpning av kulturhovedstadsåret og feiringen av Nordland, med Bodø som vertskap for Europeisk kultur, Sindre Wolf.
For spørsmål, vennligst kontakt:
Sindre Wolf
Virksomhetsleder Kultur og publikumssenter
Andøy kommune
Tlf: 950 74 065
Camilla Ilmoni
The Whale As
Tlf: 469 32 899
Svein Spjelkavik
Tlf: 902 05 710
Staten bevilger 74 millioner kroner til The Whale og nå starter arbeidet med byggingen med mål om åpning av The Whale første halvår 2026.
The Whale er et prosjekt som er godt forankret lokalt, det har en internasjonal appell og The Whale vil være viktig for stedsutvikling i Andøy og utvikling av et bærekraftig helårs reiseliv i regionen og i hele landsdelen. The Whale vil også øke forståelsen for ivaretakelse av havene og i sum har dette medført at Regjeringen har besluttet å gi et investeringstilskudd på 74 millioner kroner til The Whale. Nyheten ble presentert av Fiskeri- og Havbruksminister Bjørnar Skjæran i dag.
Idéen til The Whale kom til verden i 2015, og siden da har det vært jobbet fram et hovedprosjekt som har fått stadig mer støtte. The Whale tar utgangspunkt i Andøyas unike beliggenhet ved Bleiksdjupet, og bygger videre på tradisjonen som en ledende destinasjon for hvalsafari. Nå som finansieringen er bekreftet går arbeidet med prosjektering, anbudsrunde og valg av entreprenør i gang.
- Vi er selvsagt svært takknemlig for at staten gir dette avgjørende tilskuddet til The Whale, sier Benn Eidissen som er styreleder i The Whale. Jeg vil også takke Andøy kommune og Nordland fylkeskommune for at de har stilt opp, og gjennom store bevilgninger vist en tydelig støtte til prosjektet. I denne sammenhengen vil jeg også berømme Samfunnsløftet/SpareBank 1 Nord-Norge som gjennom sitt tilskudd til The Whale for bare to uker siden kanskje til og med var utløsende for statens bidrag, avslutter Eidissen.
Hva nå?
- Vi er nå beredt til å gå i gang med å detaljplanlegge og gjennomføre prosjekteringen frem til nyttår når det blir gitt klarsignal om det. Dernest skal vi gjennom en offentlig anbudsrunde velge entreprenør slik at vi etter planene kan være i gang med byggeaktivitet på tomta i Sløyken i løpet av andre kvartal 2024, sier daglig leder i The Whale Børre Berglund.
Syv år
Arbeidet med The Whale startet i 2015 og det har tatt kun 7 år å få prosjektet fullfinansiert. Dette regnes som en meget kort planleggingsperiode for prosjekter i størrelsesorden og med den kompleksiteten The Whale har.
-Vi som har jobbet mest med prosjektet synes nok at det har tatt alt for lang tid. Vi har hele tiden forsøkt å utnytte moment og tempo i planleggingen, og mener vi har lykkes med det – samtidig som vi har beholdt høy kvalitet i prosjektarbeidet, sier styreleder Benn Eidissen. Dette vil vi fortsette med, og allerede i ettermiddag har jeg kalt sammen styret for å diskutere og beslutte neste steg, sier Eidissen.
Innholdet i attraksjonen
Av den totale investeringen på 455 millioner kroner skal hele 103,5 millioner kroner benyttes til å skape innholdet i The Whale. Det er utviklet detaljerte beskrivelser av ulike tema som vil være sentrale i attraksjonen.
- Vi går nå i gang med å hente inn tilbud fra norske og internasjonale designfirma for å knytte til oss den beste ekspertisen innen ulike former for formidling, sier Børre Berglund. Arkitekturen løfter forventninger til hva som møter gjestene på innsiden av bygget, og vi skal levere på disse forventningene ved å kombinere kunst og vitenskap, nyvinninger innen bruk av digitale verktøy og mer tradisjonelle formidlingsgrep, sier daglig leder Børre Berglund og legger til at en viktig dimensjon med The Whale er at bygget også skal romme tilbud for lokalbefolkningen.
Fakta om The Whale
The Whale mottar 50 millioner kroner fra SpareBank 1 Nord-Norge, og er dermed et steg videre på planen om å kunne åpne attraksjonen i 2026.
- Vi har jobbet iherdig med å få finansiert prosjektet. Tildelingen betyr svært mye for oss og vil forhåpentlig være utløsende for statens bidrag som er det siste som må på plass innen vi starter byggingen, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale.
Idéen til The Whale kom til verden i 2015, og siden da har det vært jobbet fram et hovedprosjekt som har fått stadig mer støtte. Det tar utgangspunkt i Andøyas unike beliggenhet ved Bleiksdjupet, og bygger videre på tradisjonen som en ledende destinasjon for hvalsafari. Nå er de et skritt videre med et historisk bidrag på 50 millioner kroner fra Samfunnsløftet til SpareBank 1 Nord-Norge.
- The Whale vil bli et signalprosjekt som fremmer Andøya, Vesterålen og Nord-Norge både nasjonalt og internasjonalt. Det støtter opp om næringslivet i regionen, og vil trekke både nordmenn og utenlandske turister for å oppleve de naturgitte fortrinnene som finnes nettopp her. En viktig del av bankens strategi er å bidra til en enda mer attraktiv landsdel, og The Whale er et prosjekt som virkelig treffer strategien, sier konsernsjef Liv B. Ulriksen i SpareBank 1 Nord-Norge og legger til at dette er den største gaven et enkeltstående prosjekt noengang har mottatt fra Samfunnsløftet.
Internasjonal kvalitet
Gjennom The Whale vil en utvikle Andøya til en helårsdestinasjon, og regionen kan få en økning opp mot 40.000 årlige gjester. Ringvirkningsanalysen har beregnet at andre aktører bare i kommunen kan få økt omsetning på om lag 50 millioner kroner. Prosjektet har allerede vekket oppsikt internasjonalt, med oppslag i 33 ulike land for mer enn 500 millioner lesere etter at Dorte Mandrup Arkitektkontor vant arkitektkonkurransen.
- Dette er jobbet fram av ildsjeler med et stort hjerte for Andøya, og med internasjonal ambisjon og kvalitet. Da kommunen før sommeren gikk inn for å bruke ytterligere 75 mill. kr. på The Whale i tillegg til de 55 mill kronene som Nordland fylkeskommune allerede har bevilget, ble det klart for oss at prosjektet hadde betydelig lokal interesse og både lokal og regional økonomisk forankring. Vi håper støtten kan bidra til at byggeprosjektet snart kan settes i gang, sier Ulriksen.
Trenger mer penger
Kostnadene for The Whale er beregnet til 455 millioner kroner, hvor Andøy kommune er største bidragsyter på 90 millioner kroner og de private bidragsyterne har satt av 78 millioner kroner.
- Dette tar prosjektet et stort steg videre. Nå venter vi kun på statlig finansiering, og vi har store forventninger til at staten bekrefter sin andel av finansieringen på minimum 75 mill kroner i høst, sier varaordfører Lill Pettersen i Andøy kommune.
Vokte havet
The Whale vil vise hvalen, vekke mennesker og vokte havet og vil kombinere det beste fra de fremste museene med de mest kommersielle attraksjonene, og samtidig benytte kunst i formidlingen. Atraksjonen vil også ha tilbud for lokalbefolkninga, spesielt ungdom. Deler av dette har de allerede testet ut med skoler fra Mo i Rana til Vesterålen, gjennom ungdomskonferansen Oceans of Hope. Ungdommens fylkesråd (UFR) i Nordland var en av samarbeidspartnere for gjennomføring av konferansen.
- Vi er veldig imponert over alt de får til i Andøy! Ungdommens fylkesråd i Nordland hadde sitt første møte i Andøy første helga i oktober 2022, og var mektig imponert over alt som skjer på øya, sier Elias Wiik fra Ungdommens fylkesråd Nordland.
- The Whale, hele verden har hørt om dette flotte prosjektet. UFR fikk besøke tomta, høre historien og planene. Folkens! UFR mener at dette MÅ bli en realitet! Dette prosjektet vil sette Andøy, Nordland og Nord-Norge på kartet. UFR er sikker på at The Whale vil tiltrekke seg besøkende fra hele verden. The Whale vil gjøre at vi lærer oss om livet hvalen lever i havet - på land, og vil få både barn og voksne til å få respekt for de negative innvirkningene måten vi lever på har for miljøet. Og metodene som skal brukes utvikles også i Andøy. Vi heier på The Whale, sier Elias Wiik.
Vi er stolte og begeistret over å kunngjøre at The Whale har vunnet sin første arkitekturpris, den kanadiske «AZ Award 2023» for beste konsept og uoppførte prosjekt. Vi vil gratulere Dorte Mandrup hjerteligst med nok en førstepremie.
En av jurydeltakerne skrev følgende:
«What is especially powerful about this project is the visceral response it elicits – particularly in how it poetically weaves together human habitation with the landscape and our non-human relations in a kind of material and formal dance».
AZ Awards er en internasjonal arkitektur- og designkonkurranse arrangert av AZURE, et Toronto-basert magasin med fokus på moderne arkitektur og design. Konkurransen anerkjenner innovasjon, og viser frem verdens beste prosjekter, produkter og ideer.
Les mer om konkurransen og juryens vurdering av The Whale her: https://awards.azuremagazine.com/article/the-whale/
I dag flagger vi for The Whale!
Styreleder Benn Eidissen i The Whale jubler over dagens nyhet om at politikerne i Andøy kommune bevilger 60 millioner ekstra fra Andøyfondet til det som Innovasjon Norge omtaler som et nytt «Reason to go» til Norge. – Vi er utrolig glade for den tverrpolitiske støtten. Det er fantastisk at de prioriterer The Whale så høgt, sier Eidissen.
Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Lill Inger Tyvold Berg-Olsen, som er partiuavhengig representant i formannskapet i Andøy, gikk torsdag 8. juni ut med nyheten om at de hadde bestemt seg for å bruke ytterligere 60 millioner fra Andøyfondet på The Whale.
Tillitserklæring
– Vi ser på dette som en tillitserklæring til prosjektet fra politikere og lokalsamfunnet, sier Benn Eidissen.
Staten har vært klar på at kommunen må bidra med en større andel.
– De forutsetninger som staten har satt håper vi nå er oppfylt, sier Benn Eidissen
Stort engasjement
– Ingen prosjekter jeg har jobbet med i mine 40 år i arbeidslivet, har skapt så stort engasjement. The Whale kjenner folk etter hvert til i hele verden, og mange venter bare på når de kan reise hit. Faktisk forteller folk fra Andenes om turister som allerede spør etter hvor The Whale ligger, sier Eidissen.
Finansiering
Lokale, private eiere er inne med 78 millioner kroner i The Whale. Med dagens tverrpolitiske avgjørelse går Andøy kommune inn med 75 millioner kroner fra Andøyfondet. Dermed er det totalt bevilget 90 millioner kroner fra Andøy kommune.
Staten har så langt bidratt med én million kroner og Nordland fylkeskommune har allerede bevilget 55 millioner kroner til prosjektet som har en kostnadsramme på 455 millioner kroner. Det som nå mangler er 74 millioner fra staten. Øvrig restfinansiering er vi godt i gang med å få på plass, sier Benn Eidissen.
Svært skuffende
– At det verken er penger eller ord om The Whale i regjeringens forslag til revidert budsjett er selvsagt svært skuffende. Men det er et forslag som regjeringen må få flertall for i Stortinget, og det er tross alt Stortinget som vedtar revidert budsjett.
Dette er ikke et prosjekt bare for Andøy, Vesterålen og Nord-Norge, men et viktig prosjekt for hele landet. Reiselivsnæringen roper etter flere helårsdestinasjoner og derfor er støtten fra mange hold betydelig.
Dette sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale i et innlegg som du kan les i sin helhet hos Vesterålen online: https://www.vol.no/.../i/eJX0G4/uttalelse-fra-the-whale-as
– Vi skal arve denne jorda, og vi trenger kunnskap for å ta vare på havet på en best mulig måte, sier Elida Lian, leder av elevrådet ved Andøy videregående skole. Hun er en av flere hundre unge nordlendinger som deltar i konferansen «Oceans of Hope».
Hanne Strager og Camilla Ilmoni hos The Whale lager konferansen i samarbeid med Andøy videregående skole og Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana. Ungdomsrådet i Andøy og ungdommens fylkesråd i Nordland er også samarbeidspartnere for en annerledes hav-konferanse.
– 22. februar 2023 er det klart for en uvanlig ungdomskonferanse. Konferansen er en hybridkonferanse, hvor noen av innlederne er fysisk til stede både i Andøy og i Rana, mens andre deltar via digitale medier. De inviterte foredragsholderne skal bidra med ulike perspektiver på hav, klima og biologisk mangfold. Vi forventer at hundrevis av elever i videregående skoler i Nordland deltar i konferansen, sier Hanne Strager hos The Whale.
Vil vekke
– The Whale tar initiativ til denne konferansen for å kommunisere hvilken posisjon The Whale vil ta med hensyn til bærekraft i forhold til havet og hvalene. Dette bygger på The Whale sin visjon som er «Gjennom storslåtte opplevelser, nye perspektiver og nære møter skal vi vise hvalen, vekke menneskene og vokte havet», sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Glad for å være med
– I august fikk jeg komme til Andøya og fikk presentert planene for The Whale. Dette er virkelig et unikt prosjekt. Etter at regjeringen ikke ville støtte med penger begynte jeg å tenke på hva som skulle skje videre, og derfor er jeg veldig glad for å kan være en del av veien videre. Dette er et kult, og ikke minst et viktig prosjekt som det er veldig gøy å gjennomføre, sier Stine Wingan Larsen fra Melbu. Og representant for ungdommens fylkesråd i Nordland.
Også Markus Gabor heier på The Whale, og har selv medvirket til at konferansen blir gjennomført på sitt hjemsted, Mo i Rana.
– Jeg synes at prosjektet The Whale høres veldig spennende ut. Jeg tenker at Nordland trenger alltid nye attraksjoner for å gjøre fylket til et bra sted for turister, sier Markus Gabor, elev ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana og representant i ungdommens fylkesråd i Nordland.
Starten på noe større
– Formålet med konferansen er å skape interesse, engasjement og diskusjon om havet og havmiljøet. Konferansen er den første i en rekke konferanser som The Whale planlegger og vi vil bruke denne første konferanse til å utprøve både form og innhold i forhold til fremtidige konferanser og arrangementer. Det er vårt mål over tid å utvide konferansen til å omfatte unge i hele det arktiske område, sier Hanne Strager.
Gir innsyn i livet i havet
– Jeg mener det er viktig for ungdommen å lære hva som skjer ute i havet. jeg ville være en del av dette siden jeg syntes det er spennende og finne ut mer om havet og naturen, og det er viktig at ungdommen tar initiativ rundt miljøet, sier Sigurd Restad fra Andøy Ungdomsråd.
– Jeg mener at denne konferansen er en flott mulighet for vår generasjon til å få et bedre innsyn i livet i havet og hvor viktig det vil være for fremtiden vår. Vi skal arve denne jorda, og vi trenger kunnskap for å ta vare på havet på en best mulig måte, sier Elida Lian fra Andenes, leder for elevrådet ved Andøy videregående skole.
Elevene får møte superlag
– Vi er veldig fornøyde med det vi opplever som et superlag som bidrar til den aller første Ocean of Hope-konferansen, sier Camilla Ilmonii hos The Whale.
1. Julie Packard er en legende blant naturvernere som er opptatt av livet i havet. Hun var med å starte Monterey Bay Aquarium, California, USA i 1984, og har siden da ledet det berømte akvariet.
2. Heidi Pearson, College of Fishieries and Ocean Sciences, University of Alaska Southeast. Pearson er forsker blant annet på store havpattedyrs effekt på havmiljøet, hvor de kan binde CO2 og motvirke klimaforandringene
3. Peter M. Haugan leder ekspertgruppen til Havpanelet. Han er programleder for Global utvikling ved Havforskningsinstituttet i Bergen og professor I oseanografi ved Geofysisk Institutt ved UiB. Han er også rådgiver for FN-organet, Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC).
4. Monica Amsen. I en alder av 25 år fikk hun praksisplass uten å ha satt fot i en fiskebåt. I 2011 kjøpte hun sin første 31 fot store sjark «Fiskerinnen». I 2014 ble hun landets første kvinne som har fått tildelt rekrutteringskvote. For henne er havet arbeidsplassen.
5. Audun Rikardsen, Institutt for Arktisk og marin biologi, UiT, Norges Arktiske Universet. Rikardsen forsker blant annet på knølhval, spermhval og spekkhoggeres vandringer. Audun er også en prisbelønnet fotograf.
6. Hanne Strager er en dansk biolog, hvalforsker og forfatter. Hanne er tidligere utstillingsdirektør ved Danmarks Naturhistoriske Museum. Hun har i flere år ledet utstillingsarbeidet hos The Whale og er aktuell med boka The Killer Whale journal som kommer ut denne våren.
I tillegg til foredragene som varer i 18 minutter hver får de unge konferansedeltakerne videopostkort på inntil tre minutter hver fra disse:
• Anders Stave er lege og surfer fra Andenes.
• Tord Karlsen er fotograf og eventyrer fra Bleik.
• Saskia Tyark er marinbiolog som studerer knølhvalenes sang i Nord-Norge.
• Linde Faas, illustratør og skaper av den vakre barneboka «The boy and The Whale».
– The Whale får full back-up av alle vi møtte på Stortinget denne uken, og en bekreftelse på at prosjektet står fremst i køen og at den plassen kommer vi å holde. Problemet er at køen har stoppet opp for alle. Men vi er optimistiske og håper likevel å snike oss inn i køen i budsjettet for 2023, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale.
Etter at mer enn 200 andværinger gikk i fakkeltog i gatene på Andenes mandag kveld (14. nov), og en fullsatt sal deltok i stort folkemøte hos Fyrvika samme kveld, satte Knut Nordmo, ordfører, Morten Ellingsen, leder Andøy arbeiderparti, Benn Eidissen i The Whale og Camilla Ilmoni fra The Whale seg på første fly til Oslo. Tirsdag og onsdag møtte delegasjonen fra Andøya makta.
The Whale ber om 5 millioner i statsbudsjettet for 2023, for å komme i gang med bygging i andre kvartal 2023.
Disse møtte Andøy-delegasjonen
– Vi har møtt Nordlandsbenken, Mona Fagerås og Kathy Lie i SV, arbeiderpartiets fraksjonsleder i Familie og kulturkomitéen, Åse Kristin Ask Bakke, sier Camilla Ilmoni
Tidligere har vi møtt Åslaug Sem Jacobsen, Senterpartiet. Vi har også møtt representanter fra opposisjon og fikk hilst på statsminister Joans Gahr Støre og gitt han en The Whale-folder, sier Ilmoni.
La oss si ifra til staten at det er på tide at de bidrar med sin andel til The Whale.
14. NOV. 2022.
BLI MED I FAKKELTOG.
MØT DORTE MANDRUP OG KJETIL SOLBERG I FYRVIKA
PROGRAM FOR DAGEN
17:00 - 17:40 FAKKELTOG fra bautaen på Værbakken til Sløyken. For store og små. The Whale stiller med fakler.
18:00 - 21:00 FOLKEMØTE i Fyrvika (Husk: Bindende påmelding, 150 plasser).
18:00 - 19:00
19:00 - 19:30 SALGSUTSTILLING. Audun sine spektakulære hvalbilder.
19:30 - 20:55
20:55 - 21:00 Benn Eidissen avslutter.
Et arrangement du ikke vil gå glipp av.
SERVERING AV TAPAS. FRI ENTRE.
PÅMELDING: send en e-post med navnet ditt til camilla@thewhale.no eller SMS til telefon 469 32 899.
Engelsk utstillings-nestor ved internasjonal konferanse i Oslo:
– The Whale er verdens viktigste museumsprosjekt akkurat nå
Mandag 7. november deltok arkitekt Dorte Mandrup og Hanne Strager, utstillingssjef hos The Whale som innledere under konferansen «The International Museum Construction Congress» hos Munch-museet i Oslo. Her ble The Whale presentert for en fullsatt sal. I publikum satt også Phillip Tefft, fra Ralph Appelbaum Associates. Tefft har i 30 år utviklet museer verden over. Han var tydelig i sin tale: – The Whale fortjener å bli realisert nå. Det er verdens viktigste museumsprosjekt.
– Dette er en konferanse der prosjektene som blir presentert er like viktige nasjonale og internasjonale prosjekter. Men det er spesielt et prosjekt, som for meg, skiller seg ut som det viktigste prosjektet jeg vet om akkurat nå – i hele verden. Ikke bare på grunn av alt det står for, men også for måten det blir utviklet på. Følsomheten for lokalsamfunnet, og den globale fortellingen som The Whale representerer imponerer meg, sier Phillip Tefft.
Oppfordrer til handling
– Mitt budskap til deltagerne i denne konferansen – en innflytelsesrik gruppe museumsutviklere på et høyt nivå, ledere og samarbeidspartnere – er følgende: Hvordan kan vi påvirke museumssektoren og hjelpe til slik at The Whale kan bli realisert nå? Det er viktig. Vi må handle og få til dette prosjektet, sier Phillip Tefft.
Kjenner The Whale godt
Tefft kjenner The Whale godt. Hans team var tidlig inne og bidrog til den første konseptutviklingen av The Whale. Tefft har i dag ingen oppdrag for The Whale. Ralph Appelbaum Associates (RAA) er blant de aller største utstillingsdesignerne i verden med kontorer i New York City, London, Beijing, Berlin, Moskva og Dubai.
Vi inviterer andværinger og gode venner i regionen til stort fakkeltog på Andenes. Vi vil markere at det er på tide at staten bidrar med sin andel til The Whale.
Bli med å vis at andværingene brenner for The Whale. Det hele skal filmes fra drone der vi sammen skal tegne en gigantisk hval.
Fakkeltoget slutter ved Fyrvika (Hisnakul) der du inviteres inn til tidenes The Whale arrangement.
For aller første gang forteller den prisbelønte arkitekten bak det grensesprengende bygget, Dorte Mandrup, om sin visjon. Du får også møte de som jobber med kunst og innhold i The Whale.
Kjetil Solberg kjent fra Violet Road opptrer med nye sanger fra Kjetil og samboer Elizabeth Martinussen sitt nye musikk- og kunstprosjekt «Det æ ser». Vertskapet i Fyrvika dekker opp med rundbord og tapas.
Fakkeltoget er åpent for alle, store som små. Vi stiller med fakler.
Arrangementet inne i Fyrvika passer best for voksne. Arrangementet er gratis.
Dato: 14. november
Sett av datoen nå og meld deg på i dag.
Fakkeltog kl. 17:00-17:40
Møt opp på parkeringsplassen ved bautan på Værbakken.
Arrangementet i Fyrvika kl. 18-21:00
Begrenset antall. Kun 150 plasser.
Reserver ditt sete ved å sende epost til camilla@thewhale.no eller SMS 469 32 899.
Bindende påmelding og første mann til mølla.
Velkommen!
Det har vært store forhåpninger til at The Whale skulle bli med regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023. I dag kom det fram at kultur- og næringsprosjektet på Andøya ikke blir prioritert i neste års budsjett.
- Det er klart at vi er skuffet over å ikke være med i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023. Men vi vet alle at Norge står i en helt spesiell situasjon og at ingen norsk regjering etter krigen har hatt større utfordringer enn denne regjeringen nå har, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale AS.
For å få realisert The Whale trengs en bevilgning i statsbudsjettet. Private aktører har bekreftet at de bidrar med 78 millioner kroner, Nordland Fylkeskommune har bevilget 55 millioner kroner og Andøy kommune 15 millioner kroner. Alle disse aktørene har satt som forutsetning at også staten skal være med på spleiselaget og gå inn med 150 millioner kroner.
- I dag er det lov å være lei seg på vegne av The Whale. Men allerede i morgen skal vi brette opp ermene og arbeide for raskest mulig realisering av The Whale. Dette er et prosjekt med internasjonale dimensjoner som vil få særdeles positiv betydning for reiselivsnæringen lokalt, regionalt og nasjonalt. Innovasjon Norge sier det så sterkt at “det er en grunn til å reise til Norge” For Vesterålen og områdene rundt vil det bety svært mye for sysselsetting og aktivitet, sier Eidissen.
- Prosjektet The Whale har fått formidabel støtte til nå. NHO, LO, reiselivsorganisasjonene og ordførerne i Vesterålen har vært viktige pådrivere for saken. Det er også sterkt å se at Erlend Bullvåg i Kunnskapsparken Bodø mener at The Whale kan få enorm betydning for både Andøy, Vesterålen, Nordland og Norge, sier Børre Berglund, som er daglig leder i The Whale.
The Whale skal nå sikte seg inn mot budsjettarbeidet i Stortinget, hvor det vil bli forhandlinger mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.
- Vi skal nå jobbe inn mot Stortinget. Der vet vi at vi har mange støttespillere i alle partier. Og vi vet også at regjeringen synes dette er et meget godt prosjekt. Vi må få staten med på en oppstartsbevilgning nå. Prosjektet er «gryteklart» og bygging kan starte andre kvartal 2023, hvis Stortinget bevilger noen titalls millioner kroner nå. Resten av det statlige bidraget kan vi få over de siste byggeårene; 2024 og 2025, avslutter Eidissen.
I dag har vi hatt besøk av Ungdommens fylkesråd Nordland. Dagen begynte med et besøk på Sløyken, tomta til The Whale, hvor Camilla Ilmoni fortalte om reisen fra at ideen ble unnfanget til der prosjektet står i dag. Etterpå dro vi videre til rådhuset for å møte ordfører Knut Nordmo og styreleder Benn Eidissen. Ordfører og styreleder orienterte om status for finansiering og fremdrift. Det ble en fin formiddag sammen med ungdommen. Takk for besøket.
– The Whale bør bygges snarest, det vil hele reiselivs-Norge tjene på.
– The Whale har potensialet til å bli noe veldig stort, både for hvalen og for Nord Norge. The Whale vil gi Vesterålen og Norge en helt ny globalt kjent attraksjon. Når den er bygget, for det må den bli snarest, har den sjanse til å bli et like kjent reisemål som operahuset i Sidney, Nordkapp, Fjordene på Vestlandet og Lofoten. Det vil hele reiselivs-Norge tjene på og mest av alt Andøy.
Dette sier Erlend Bullvåg eller Mr. Indeks Nordland – som Brita Erlandsen i SAMSKAP omtalte ham – da han var en av hovedtalerne for nærmere 50 deltagere fra samtlige 20 omstillingsregioner i Norge. Bullvåg presenterte tall fra den 20. utgaven av Indeks Nordland, en årlig rapport tar pulsen på næringslivet i fylket.
– Det betyr mye for oss som jobber med The Whale å få en slik tilbakemelding fra Nord-Norges fremste ekspert på innovasjon og entreprenørskap. Jeg håper de bevilgende myndigheter legger merke til Erlend Bullvåg sine ord, og rekken av lingnende uttalelser som kommer fra hele Nord-Norge nå, sier styreleder i The Whale, Benn Eidissen.
Erlend Bullvåg regnes som en av landsdelens beste foredragsholdere, og fengslet tilhørerne i Fyrvika på Andenes.
Bullvåg er nylig ansatt som ny administrerende direktør i Kunnskapsparken i Bodø. Bullvåg kom fra stillingen som førsteamanuensis ved Handelshøgskolen, Nord universitet, der han i flere år også har jobbet som dekan.
21. september deltok The Whale i «Programledersamling Andøy - Fra havdyp til verdensrom». Nærmere 50 deltakere fra alle 20 omstillingsregionene i Norge, samt deres observatører og rådgivere stod på deltakerlista. Samskap og Andøy kommune var vertskap.
I sin presentasjon «Fra fortelling til forankring», fortalte Camilla Ilmoni, forankringsansvarlig i The Whale og Svein Spjelkavik i God strek, om veien fra ideen ble unnfanget til der prosjektet står i dag, med 150 millioner i statlig tilskudd som siste brikke som skal på plass.
I løpet av presentasjonen, ble syv tilfeldige blant publikum invitert til samskaping! De fikk være med å fortelle om en helt spesiell tidslinje. Dere kan lese tidslinjen på startsiden her: www.thewhale.no
Takk til modige fortellere: Lasse Bjørn Sjøvik fra Ullensaker/Nannestad, Lillian Hatling i Distriktssenteret, Elisabeth Holte fra Kragerø, Tore Brattgjerd fra Nord-Fosen Utvikling, Ole Harris Hanssen fra Trøndelag Fylkeskommune, Lise Gundersen Haukeberg fra Sykkylven og Marius Fagerli i Innovasjon Norge.
Det ble en alle tiders skoleavslutning i Andøy sammen med Øistein Blyant! Vi har lært å tegne alle slags dyr og skapninger, og vi kunne endelig også avsløre navnet på The Whale sin hvalmaskot: Han skal hete … TORHVAL!
Torhval og Teddynauten fortsetter sine eventyr etter sommeren. Vi ønsker alle en riktig god sommerferie og takker Øistein for noen heidundrende dager!
Takk til dere som kom og lyttet og takk for alle positive tilbakemeldinger.
Takk til Arctic Soundscape for at vi får være en del av dette spennende og inspirerende prosjekt. Takk til Ove Pedersen for en viktig og vakker film. Takk til Tiu Similä for et innblikk i spermhvalenes mystiske verden. Og spesielt takk til Jana Winderen for en altoppslukende lydopplevelse.
Takk også til våre venner i Fyrvika AS og Andøy Lyd.
Skoleavslutningen på Andøyskolene blir i år helt spesiell. Øistein Kristiansen, kjent som Øistein blyant skal sammen med The Whale og Andøya Space Education arrangere et tegneshow 22. og 23. juni.
Rett før sommerferien, når The Whale og Andøya Space Education tar en ny tur ut på samtlige Andøyskoler, men denne gangen sammen med Øistein blyant. Øistein vil møte elevene, tegne sammen med dem, og dessuten avsløre navnet på hval-maskoten til The Whale.
– Jeg har besøkt skoler flere steder i verden, og nå er det Andøyas tur, forteller Øistein Kristiansen. Det å lære å tegne, det er det viktigste av alt mener jeg. Det var den største gaven jeg fikk når jeg var liten, og for meg det største å kunne formidle videre. TV og bøker er vel og bra, men å stå foran et publikum, se ansiktsuttrykket til ungene, når jeg lærer dem å tegne, er for meg en veldig stor opplevelse. Det kommer til å bli energisk og fartsfylt, og jeg håper å gi elevene en heidundrende avslutning, avslutter Kristiansen.
Programmet for skolebesøkene:
Onsdag 22. juni
Andenes skole 0830 - 0930
Bleik Montessoriskole 1000 - 1100
Åse Montessoriskole 1200 - 1300
Torsdag 23. juni:
Risøyhamn Skole 1030 - 1130
Øistein Kristiansen har i et samarbeidsprosjekt mellom The Whale og Andøya Space Education tegnet og satt sammen et aktivitetshefte som samme dag vil bli gitt som en gave til skoleelevene. Heftet har blitt produsert av produksjonsselskapet til Øisteins blyant, Earthtree og finansiert av Andøy kommune, Samskap, The Whale og Andøya Space Education.
Samarbeidsprosjektet mellom The Whale og Andøya Space Education har som hensikt at Teddynauten og en hval skal hjelpe barn og unge å utforske havdypet og verdensrommet. Med på laget er Øistein Kristiansen, kjent som Øistein blyant.
Om maskotene og Øistein
Maskoten til Andøya Space er en jente som heter Teddynauten. Hun elsker å utforske verden og universet, men dessverre har hun litt sjøskrekk. Da er det fint å ha en bestevenn som kjenner havet og passer på henne.
Maskoten til The Whale er en spermhval som bor i en undervannsgrotte utenfor Andøya, og sammen med bestevennen Teddynauten reiser de på små og store eventyr.
Øistein Kristiansen er en populær, internasjonal tegner og TV-personlighet som har lært millioner av mennesker å tegne gjennom sine TV-programmer, bøker, filmer og apper. (oistein.com)
Medier for nedlasting:
VI INVITERER DEG TIL EN HELT SPESIELL AFTEN I FYRVIKA
Denne gangen skal det handle om noe som er viktig både for hvalen og oss mennesker; LYD
Og vi lover deg, lyd blir aldri det samme for deg etter at du har fått møte en virkelig internasjonal kapasitet innen lydkunst; Jana Winderen. Hun har reist verden rundt med sin lydkunst. Nå kommer hun til Andenes med sitt undervanns lydverk «Through the Bones».
I løpet av kvelden får du også stifte nærmere bekjentskap med en ny samarbeidspartner til The Whale, den tverrfaglige forskergruppen Arctic Soundscape, som er i Andøy for å samle inn fortellinger om lyd og gjøre opptak av lyd i havet. På programmet står også filmen «Blinded by Sound» av Ove Pedersen, en film som utforsker temaet om menneskeskapt lyd i havet – og hvalene.
Tiu Similä gir en presentasjon av den pågående hvalforskningen på Andenes.
Camilla Ilmoni, ansvarlig for forankringsarrangementene i The Whale leder kveldens program.
Det er FRI ENTRE for dette helt spesielle arrangementet. Fyrvikas vertskap sørger for at du både får kaffe og noe å bite i. Du er hjertelig velkommen.
Slik melder du deg på: Send e-post til camilla@thewhale.no eller SMS til 469 32 899
DATO 14. 6. 2022
KL. 18-19:30
Sted: Fyrvika (Hisnakul)
NB! Begrenset antall plasser. Første mann til mølla gjelder!
JANA WINDEREN (Selvstendig kunstner, Norge) har jobbet i over 30 år med lyd og har de siste 15 fokusert på lyd under vann. Hun har bakgrunn fra matematikk, kjemi og fiskeøkologi fra Universitetet i Oslo før hun studerer kunst ved Goldsmiths University i London. Nyere verk inkluderer de oppslukende flerkanals lydinstallasjonene ”Listening through the Dead Zones” for IHME på Helsinki Rowing stadion (2021), ”The Art of Listening: Under Water” for Audemars Piguet i Art Basel, Miami (2019) og Spring Bloom in the Marginal Ice Zone for Sonic Acts in Amsterdam (2017). Hun gir ut sine audiovisuelle verk på Touch (Storbritannia).
BRITT KRAMVIG (UiT, Norge) er en etnograf som i over 30 år har arbeidet i Nord/Sápmi med en rekke temaer om forholdet mellom menneske og natur. Nyere arbeid fokuserer på hvalen innen turisme; lyd, minner og ødeleggelse av det arktiske landskapet; og (samiske) kunst og sosiale fellesskap.
ROBERT BAXTER (Durham University, Storbritannia) er en biolog med over 30 års forskningserfaring på terrestrisk biologi rundt det sirkumpolare Arktis, spesielt Nord-Norge, Sverige og Finland. Nylig arbeid har inkludert virkninger av endring i skogforvaltningen på lokal reinbeite, samt utveksling mellom jord, planter og atmosfære et raskt skiftende Arktis.
ERIC SKYTTERHOLM EGAN (Durham University, Storbritannia) er en norsk-irsk komponist av primært akustisk konsertmusikk. Han har skrevet mer enn 50 stykker, for en lang rekke krefter, for konserter og sendinger over hele verden.
JESSICA LEHMAN (Durham University, Storbritannia) er geograf som spesialiserer seg på forholdet mellom kultur og teknologi i havet. Nyere arbeider har hun fokusert på global havføling og måling og på måtene forestillinger om marin kulturarv mobiliseres for å gjøre krav på havrom, ressurser og fortellinger.
PHILIP STEINBERG (Durham University, Storbritannia) er en politisk geograf som studerer koblingene mellom kulturelle, politiske, juridiske og økonomiske forståelser av havet, spesielt i arktiske områder. Hans forskning i norsk havpolitikk har inkludert arbeid med isavgrensning, konflikt om olje- og gassutvikling til havs og fremme av en «blå økonomi».
SUSANNE WINTERLING (NTNU, Norge) jobber på tvers av en rekke medier for å utforske sansende økonomi, kulturer og transformasjoner av elementer og materialiseringer. Hennes nåværende prosjekt – Planetarisk sansing: navigasjon under overflaten – samler kunstnere, forskere og poeter for å engasjere bioluminescens for å utforske kryssende begreper om bio-sansing, borgervitenskap, sosial skulptur og miljøvold.
TIU SIMILÄ er marinbiolog og var en del av gruppen som startet hvalsafari på Andøya på slutten av 1980-tallet. Hun tok sin doktorgrad på atferdsøkologi hos spekkhoggere i 1997 og er nå ansvarlig for langtidsstudiet av adferdsøkologien til spermhval hanner ved Whale2Sea.
OVE PEDERSEN, opprinnelig fra Fauske men bosatt på Andenes. Han har jobbet frilans innen musikk, lyd og film siden 2001, hovedsakelig i Norge og Mexico. Musikkbakgrunnen gjorde det naturlig å jobbe med hvallyd da den ble gjort tilgjengelig via Tiu og nettverket hennes.
Camilla Ilmoni fra The Whale og Ørjan Vøllestad fra Andøya Space tok en rundtur på Andøyskolene 30. juni for å få hjelp til å velge et navn til hval-maskoten til The Whale. Fikk 194 forslag til navn.
I et samarbeidsprosjekt mellom The Whale og Andøya Space Education, skal Teddynauten og en hval hjelpe barn og unge å utforske havdypet og verdensrommet. Med på laget er Øistein Kristiansen, kjent som Øisteins blyant.
- Vi ønsker å fortelle dere at det er ting med verdensrommet og havdypet som er kjempespennende, ting du kanskje ikke går og tenker på til vanlig, fortalte Ørjan Vøllestad til elever ved Andenes, Bleik, Åse og Risøyhamn.
- Havdypet og rommet der ute har masse til felles, og derfor har vi lyst å finne på noe sammen, The Whale og Andøya Space, forteller Vøllestad.
- Øisteins blyant skal sammen med maskotene våre hjelpe skoleelever å utforske disse to ytterkantene av verden vår. Sammen skal de ta havdypet og rommet inn i klasserommet, inn på skolen, sier Vøllestad.
Den helt spesielle hvalen trenger et navn
Maskoten til Andøya Space er en jente som heter Teddynauten. Hun elsker å utforske verden og universet, men dessverre har hun litt sjøskrekk. Da er det fint å ha en bestevenn som kjenner havet og passer på henne.
Maskoten til The Whale er en spermhval som bor i en undervannsgrotte utenfor Andøya, og sammen med bestevennen Teddynauten reiser de på små og store eventyr.
Hvalen har i dag ikke et navn og derfor var det passende å invitere de yngste til å foreslå et navn. I en rundtur på Andøya 30. juni, fikk Camilla og Ørjan utrolig mange fine forslag til navn.
Skoleavslutning med Øisteins blyant
Navnet vil bli avslørt rett før sommerferien, når The Whale og Andøya Space Education tar en ny tur ut på samtlige Andøyskoler, men denne gangen sammen med Øisteins blyant.
Rett før sommerferien, 22-23. juni kommer altså Øisteins blyant på besøk og skal ha et tegneshow på alle skolene i Andøy.
Onsdag 11. mai er en ny merkedag for The Whale på Andenes. Da ruller de første maskinene inn på tomta i Sløyken som ikke er der for å gjøre arkeologiske undersøkelser. Denne gangen er det grunnen som skal undersøkes med tanke på oppføring av det spektakulære bygget.
– Nå gjør vi undersøkelser i forhold til grunnen i tomta. På denne måten bruker vi tida best mulig, mens vi venter på at den statlige finansieringen kommer. Vi skal nå sikre at selve bygget får et skikkelig fundament. Prosjektet The Whale har allerede et meget godt økonomisk fundament. Både private investorer, kommune og fylkeskommune har bidratt. Nå forventer vi at det staten stiller opp med de omsøkt 150 millioner, sier styreleder Benn Eidissen.
For snart ett år siden startet en omfattende arkeologisk utgravning av tomta sørvest for fyret på Andenes. Nordland fylkeskommune ga utbyggerne tillatelse til å bygge The Whale på den helt spesielle tomta. Forutsetningen for å bygge i den vestlige delen av det som arkeologene har kalt for verdens største gårdshaug var at The Whale betalte for utgravningen. Tirsdag 10. mai presenterte utgravningsleder og arkeolog Jørn E. Henriksen fra Norges arktiske universitetsmuseum de foreløpige tolkninger av utgravningsresultatene så langt.
– De første dateringsresultatene er nylig klare, og viser til bosetting og aktivitet i Sløyken i mer enn 1000 år, sier Jørn E. Henriksen.
I dag starter altså undersøkelsene av grunnforholdene i tomta til bygget som allerede har vakt oppsikt verden over for sin arkitektur.
For snart ett år siden utførte Norges arktiske universitetsmuseum arkeologiske utgravninger i Sløyken.
I dag har vi hatt besøk av utgravingsleder og arkeolog Jørn Henriksen, som har fortalt om de foreløpige tolkninger fra det pågående analysearbeidet av utgravingene i The Whale-tomta, Sløyken.
Han fortalte blant annet om et stort hvalbein funnet under et gulv, en lysestake som sannsynligvis var fra 14-1500 tallet, hornskjeer av samisk håndverk, terninger, en kokegrop datert til rundt år 500, og enorme mengder fiskebein.
Gårdshaugen på Andøya er en av de største i Norge, og tyder på at folk har bodd her i lang tid. I seinmiddelalder var det ca. 400 innbyggere i Andenes, og man kan forvente å finne spor av eldre bosetting under fiskeværslagene.
Vi vil takke alle som møtte opp på foredraget og hørte på! Det var flott å se en fullpakket sal i Andenes fyr!
Arrangementet var et samarbeid mellom The Whale, Andøymuseet, Sortland Museum og UiT- Norges arktiske universitet
For snart ett år siden utførte Norges arktiske universitetsmuseum arkeologiske utgravninger i Sløyken. Utgravningsleder og arkeolog Jørn E. Henriksen presenterer foreløpige tolkninger fra det pågående analysearbeidet av utgravningsresultatene. Tirsdag 10. mai kl. 18.00 inviterer The Whale i samarbeid med Andøymuseet til en helt spesiell time i Andenes fyr. Vil du være én av de 36 som får oppleve dette?
MELD DEG PÅ I DAG. KUN FÅ PLASSER.
SEND EN E-POST MED NAVNET DITT TIL CAMILLA@THEWHALE.NO ELLER SMS TIL TELEFON 469 32 899.
ARRANGEMENTET ER GRATIS.
The Whale er partner i et prosjekt som heter «Fra Fenais til Fenais». Prosjektet er et samarbeid mellom Carlos machado Museum i Ponta Delgada på Azorene, Universitetet i Tromsø, The Whale AS, Husavik Hvalmuseum og Stefansson Arctic Institute. Begge de to sistnevnte fra Island.
Prosjektet hadde sitt oppstartmøte på Asorene 8-14.3.2022, der alle partnere var samlet. Prosjektet skal vare i 2 år. Vi brukte dagene med å lære å kjenne hverandre og gjennomgå mål med prosjektet.
Fra The Whale deltar Camilla Ilmoni, og hun reiste til oppstartsmøte sammen med professor Anniken Førde (UIT).
Prosjektgruppen er delt inn i flere arbeidsgrupper, der Camilla Ilmoni fra The Whale skal være med i en gruppe som skal se på museers rolle i å fremme kultur og forandring i lokalsamfunn. Her kommer The Whales erfaring med forankringsarbeid og kommunikasjon til nytte; hvordan The Whale har involvert lokalbefolkningen i utviklingsfasen av prosjektet.
Målet med prosjektet er å restaurere og revitalisere kulturarv langs en kyststripe nord på øya São Miguel. Prosjektet skal engasjere og inkludere lokalbefolkningen i å restaurere to bygninger og gi de restaurerte byggene nye funksjoner i og for lokalsamfunnet.
De to bygninger som skal ivaretas skal begge bli nye møteplasser for lokalbefolkningen, der folk kan samles til workshops, seminarer og andre type arrangement og aktiviteter.
Prosjektet skal også samle inn kulturminner, blant annet fortellinger fra hvalfangsttiden.
Museum Nord og The Whale AS har gjennom de siste par årene hatt dialog rundt et eventuelt samarbeid om den nye attraksjonen The Whale på Andenes. Dialogen har omfattet samarbeid rundt prosjektutvikling og drift av The Whale. På styremøte i Museum Nord onsdag 23. februar i år besluttet styret for Museum Nord å avslutte samarbeidet. I styrets begrunnelse er det lagt vekt på at Museum Nord ikke ser seg som en premissleverandør i prosjektet.
- Vi ønsker The Whale lykke til videre med realisering av prosjektet, som utvilsomt har potensial til å bli en reiselivsattraksjon av stor betydning. Museer er uavhengige samfunnsinstitusjoner. Det er derfor utfordrende for oss å være en ren formidler av et budskap noen andre i hovedsak har utviklet, sier Randi Melgaard, styreleder i Museum Nord.
– Vi har hele tiden ønsket Museum Nord som driver av The Whale fordi de har relevant erfaring fra blant annet Borg i Lofoten, og beklager den beslutningen styret i Museum Nord har tatt, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale AS. For The Whale betyr det at vi må se oss om etter andre drivere eller etablere en egen driftsorganisasjon på Andenes.
Museum Nord har sterk museumsfaglig kompetanse. Museum Nord driver en rekke store og små museer i Ofoten, Lofoten og Vesterålen, deriblant Lofotr Vikingmuseum på Borg, og det nye hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Stiftelsen er nå i full gang med realiseringen av Skrei-prosjektet i Vågan.
The Whale jobber videre med å sikre statlig tilskudd på 150 millioner kroner som grunnlag for å starte bygging av attraksjonen i løpet av året 2023.
– Vi starter prosjekteringsarbeidet nå og våren 2022 vil de første aktivitetene i form av grunnundersøkelser bli gjort på tomta for The Whale, sier Benn Eidissen.
– Vi er enig om å samarbeide nært på andre områder fremover. Blant annet for å fremme en sammenhengende rad av sterke attraksjoner i Lofoten og Vesterålen gjennom Vikingmuseet på Borg, Skrei, Hurtigrutemuseet og The Whale, avslutter Randi Melgaard.
I løpet av året har The Whale nådd flere avgjørende milepæler og vi takker for all drahjelp vi får lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, av næringsliv, politikere, virkemiddelapparat og folk flest. Reisen hit hadde ikke vært mulig uten dere. Sammen skaper vi The Whale! Vi er spesielt rørt av det lokale engasjement og entusiasmen som andværinger – store og små – viser.
Vi hører hvert heiarop.
Andøya Space Education og The Whale jobber sammen i et forprosjekt med mål om å stimulere til utforsking og øke interessen for havdypet og verdensrommet.
«Teddynauten og Hvalen – fra havdypet til verdensrommet.»
Andøya Space Education og The Whale jobber sammen i et forprosjekt med mål å utvikle et nytt pedagogisk konsept for å nå ut til barn og unge om verdensrommet og havet. Konseptet skal gå ut på å bruke Andøya Space Education sin maskot, Teddynauten, og en tilsvarende maskot for The Whale (Hvalen) som kommunikasjonsmiddel for å utvikle pedagogiske verktøy for bruk i undervisning og som informasjon til barn og unge. Konseptet skal stimulere til utforsking og øke interessen for havdypet og verdensrommet.
Forprosjekt: konseptutvikling av pedagogiske verktøy
Teddynauten og Hvalen skal utvikles til et viktig kommunikasjonsmiddel mot barn og unge. Teddynauten og Hvalen har en felles misjon; å vekke interessen og utforskertrangen for verdensrommet og havet hos barn og unge. Maskotene skal utforske problemstillinger som kombinerer verdensrommet og havet, vekke en eventyrlig trang og glede i det å tilegne seg kunnskap om og undre seg over verden rundt seg.
På lang sikt, kan Teddynauten og Hvalen fortsette sitt samarbeid lokalt, nasjonalt og internasjonalt, f.eks. gjennom å delta sammen på arrangement, i opplegg for barnehager og grunnskoler, bøker, filmer osv.
Samskap har gitt 224 000 til forprosjektet
– I kommunen er det en unik kompetanse og spissmiljø innenfor romteknologi. Det er også et unikt miljø i tilknytning til hvalforskning og opplevelse, og det er viktig å bygge opp under disse miljøene, sier Robin Vestgård Jørgensen, rådgiver i Samskap. – Det er positivt at Andøya Space Education og The Whale har gått sammen om et samarbeid hvor prosjektet legger opp til å utvikle pedagogiske verktøy. Pedagogiske verktøy er viktig for å skape mer interesse rundt begge disse fagene blant barn og unge. Ved at maskotene skal utforske problemstillinger som kombinerer verdensrommet og havet, vil det skape et mer lokalt engasjement for de respektive bedriftene. Prosjektet og resultatet av det vil også kunne bidra til flere synergier for bedriftsetableringer innenfor romforskning og hvalforskning, som vi i Samskap synes å være veldig spennende å være med å bidra til, avslutter Jørgensen.
Earthtree Media og Øistein Kristiansen som samarbeidspartner
Øistein Kristiansen (kjent som Øistein blyant) besøkte Andøya Space i 2017 og allerede da ble båndet mellom han og Teddynauten skapt. Vi har siden det besøket grublet og tenkt på hvordan vi kunne involvere han og skape noe nytt. Andøya Space tok så kontakt med Øistein og luftet noen tanker, blant annet om en videoserie med Øistein, Teddynauten og en hval fra The Whale.
– Når jeg besøkte Andøya for første gang høsten 2017 uttalte jeg at jeg ville bli Andøyambassadør fordi maken til sted har jeg aldri opplevd, forteller Øistein Kristiansen. – Siden den gang har jeg framsnakket Andøya uhemmet ved enhver anledning. Når jeg nå får delta i å fremme Andøya sammen med to partnere i verdensklasse, Andøya Space Education og The Whale, er jeg både beæret og lykkelig, sier Kristiansen.
Øistein og produksjonsselskapet Earthtree er opptatt av samtidsproblem og bærekraftig utvikling, og
ønsker å gjøre noe nytt med vitenskap og teknologi i fokus. Teddynaut og Hvalen kan bidra til dette.
Andøya Space Education og The Whale har en samarbeidsavtale i bunnen som orienterer seg om
formidling og pedagogiske aktiviteter.
Rom- og havforskning på ett og samme sted
Prosjektet vil, gjennom å løfte frem fagmiljøene i Andøy, styrke kommunen sin posisjon som et viktig og spennende sted for rom- og havforskning. Andøya Space Education og The Whale har et fellesmål: å skape læring og opplevelser, glede, vekke interesse og utforskertrang for verdensrommet og havet hos barn og unge. Teddynauten og Hvalen skal vekke lysten til å besøke Andøy for å oppleve Andøya Space og The Whale, og senere kanskje også influere et karrierevalg hos barn og unge.
Vi ser store muligheter i å utvikle felles konsepter som utforsker krysningen mellom havet og rommet «Fra havdypet til verdensrommet», og ser frem til et tett samarbeid der vi løfter frem hverandre og Andøy, sier Arne Hjalmar Hansen, daglig leder for Andøya Space Education og Børre Berglund, daglig leder i The Whale AS
Felles misjon
Andøy er et ideelt utgangspunkt for forskning på verdensrommet, hvor forskningsraketter har blitt skutt opp siden 1962. Andøy er også et av de beste stedene i verden for å garantert oppleve hval. Hvalsafari i Norge ble grunnlagt her i 1987 og har siden gitt mer enn 400 000 mennesker fra hele verden sterke opplevelser i møte med hval.
Samarbeidet har en felles misjon: å vekke interessen og utforskertrangen for verdensrommet og havet hos barn og unge.
– Andøya Space sin visjon er «we empower explorers». Andøya Space Education retter seg mot barnehager, skoler og universitetsmiljøer med ulike camper, kurs og aktiviteter for å bidra til økt rekruttering til en spennende og fremtidsrettet norsk rombransje. Verdensrommet og dinosaurer har lenge vært to store favoritter for barn og unge og en motivasjon for senere valg av yrke og karriere, sier Hansen.
– Hvaler er, i kraft av deres ikoniske natur, fantastiske ambassadører for havmiljøet. Et besøk i The Whale skal være både en opplevelse og en mulighet til å få mer kunnskap om livet i havet. Livet i havet er forutsetningen for vårt eget liv, og hvordan vi benytter havets ressurser har direkte innvirkning på menneskeheten. The Whale vil ha fokus på å styrke barn og unges forståelse av og for havets biologiske mangfold, og for samspillet mellom natur og mennesker, sier Berglund.
Betydning for Andøy
Begge understreker at samarbeidet vil styrke Andøy sin posisjon som et unikt og spennende sted for rom- og havforskning.
– The Whale har hatt et godt samarbeid med Andøya Space gjennom hele prosjektet. Arne Hjalmar Hansen var en del av styringsgruppen i en tidligere fase, og vi ser at vi kan lære oss mye av den kompetansen Andøya Space Education har innen undervisningsaktiviteter. Samtidig kan vi bidra med vår ekspertise innen opplevelsesdesign og reiseliv. Samarbeidet er en vinn-vinn-situasjon for begge selskaper og vil samtidig løfte frem de unike fagmiljøene i Andøy, sier Berglund.
– Jeg er overbevist om at et tettere samarbeid mellom partene - «From Whale to Space» - vil gi betydelige ringvirkninger lokalt og regionalt. Da vil Andøya kanskje være det eneste stedet på jorda hvor en kan oppleve både hval og verdensrommet samtidig, avslutter Hansen.
– Jeg føler at vi har fått fullstendig gjennomslag for The Whale, sier Benn Eidissen, som er styreleder i The Whale AS. – Dette kommer til å gå bra, legger han til.
Lørdag besøkte kulturminister Abid Raja åpningen av Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Med seg i kofferten hadde han 162 millioner kroner til skrei-museet «Skrei» i Lofoten og én million kroner i planleggingsmidler til The Whale.
– Raja ringte meg fredag kveld. Da fortalte han at «Skrei» fikk planleggingsmidler i fjor og at regjeringen fulgte opp med midler i år. Raja sa at planen var å gjøre det samme med The Whale. Jeg føler at vi med dette har fått fullstendig gjennomslag for The Whale. Det statlige bidraget er en forutsetning for både at kommunen, fylkeskommunen og også oss privat skal bidra. Så dette er et avgjørende gjennombrudd, sier Eidissen.
Han tror det er første gang at staten velger å bevilge hele sin tredel til et slikt prosjekt over bare ett budsjett. Om den samme planen følges for The Whale, vil prosjektet få alle de statlige pengene som trengs i 2023.
Intensiverer
Eidissen frykter ikke at det kommer mindre penger om det skulle bli et regjeringsskifte i høst.
– Vi har fått tverrpolitiske støtte hele veien, så jeg tror ikke at et eventuelt regjeringsskifte vil forandre noe, sier Eidissen.
Det er fortsatt en del ting som gjenstår før alt utenom pengene fra regjeringen er i boks.
– Vi er allerede i gang med å intensivere arbeidet med de mindre tingene som skal på plass og vi vil søke å få dette gjort så raskt som mulig, sier Eidissen som setter stor pris på Kulturministeren og Regjeringens klare signaler.
Les hele artikkelen her.
Lørdag åpnet kulturminister Abid Raja det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes og hadde med seg gode nyheter av stor betydning for utviklingen av reiselivet i Norge og Nord-Norge.
I sin åpningstale kunngjorde Raja at regjeringen har funnet penger til realisering av Skrei gjennom en bevilgning av hele det statlige tilskuddet på 162 millioner kroner i Statsbudsjett for 2022. The Whale fikk også bekreftelsen en hadde håpt på:
- Det er et fantastisk prosjekt til her i nord som trenger staten med seg. Jeg vil derfor nå annonsere at vi i Kulturdepartementet vil gi planleggingsmidler på 1 million kroner til The Whale i Andøy. For det prosjektet trenger også fremdrift, sier Raja.
Lover mer penger til neste år
Kulturministeren var også tydelig på at millionen til The Whale er et signal om at staten er positiv til å ta imot en ferdig søknad.
– På samme måte som vi bidro med en million til prosjektering av Skrei-museet, og altså fulgte opp med 162 millioner kroner i dag, gir jeg nå en million kroner i prosjektstøtte til The Whale-bygget, sier Raja.
– Får de ferdig sin del av prosjektering og finansiering, så vet de hva som kommer neste år. Dersom jeg er kulturminister også neste år, så kan jeg si med hånda på hjertet, at de vil stå HER i prioriteringskøen, øverst på min liste, lover Raja.
- Jeg håper denne millionen gir de skikkelig «Whale» i seilene, sier Raja.
En avgjørende milepæl for The Whale
– Dette er en viktig merkedag for oss. Og signalene Raja gir om at staten vil ta en tredjedel av investeringene, er ekstremt viktige for oss. Nå kan vi gå de neste stegene og holde fremdriften, sier styreleder i The Whale, Benn Eidissen.
- Realisering av The Whale vil få særdeles stor betydning, ikke bare for regionen og landsdelen, men for hele landet. Men i dag fryder vi oss også over åpninga av Hurtigrutemuseet og at Museum Nord får 162 millioner til realisering av Skrei. Om få år vil Museum Nord kunne presentere fastboende og reisende i vår landsdel en perlekjede av opplevelser med havet som fellesnevner: Lofotr i Vestvågøy, Skrei i Vågan, Hurtigrutemuseet i Hadsel og The Whale i Andøy som setter punktum, så langt nord i øygruppa og Nordland du kommer, sier Eidissen.
Norge får endelig et nasjonalt museum for «riksvei nummer 1» når Hurtigrutemuseet åpner lørdag 28. august i Vesterålen
Lars Saabye Christensen sier det slik:
V i er mange som gleder oss over de store havfortellingene som Lofoten og Vesterålen gir Norge og verden. Lørdag åpner Museum Nord det nasjonale hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Det gjør de sammen med Stiftelsen norsk hurtigrutemuseum og Hadsel kommune. Museet kommer til å gi et stort publikum en imponerende beretning om en ferdselsåre for kystfolk fra Bergen i sørvest til Vardø i nordøst. Det blir en historie fortalt fra nord, slik «Hurtigrutas far», Richard With gjorde det da han – som stortingsmann – tegnet Norgeskartet opp ned med et forstørret Nord-Norge. Slik ville han forklare sentralmakta viktigheten av verdiene i nord og en helårlig båtrute som kunne binde sør og nord sammen.
Museum Nord har lang erfaring i å løfte fram viktige nordvendte havhistorier. Lofotr, vikingmuseet på Borg er selve flaggskipet blant nordnorske museer. Her møter vi fortellinga om høvdingen Olaf Tvennumbruni som reiste fra Borg til Island og om et folk som drev handel med hele Europa med havet som ferdselsåre.
Og Museum Nord hviler ikke på laurbærene. Arbeidet med Skrei i Storvågan er i full gang. Her kommer det et spektakulært museumsbygg som gjennom utstillingene vil fortelle om hvordan havets rikdom i nord, skreien ble landets rikdom, og bygde Norge som nasjon lenge før olja, ikke bare Nidarosdomen.
Vi i The Whale er stolte over å samarbeide med folkene i Museum Nord om en attraksjon med søkelys på hval og livet i havet som ingen har sett maken til. Presentert i et bygg som allerede har vakt oppsikt verden over for sin grensesprengende arkitektur.
Om få år vil Museum Nord kunne presentere fastboende og reisende i vår landsdel en perlekjede av opplevelser med havet som fellesnevner: Lofotr i Vestvågøy, Skrei i Vågan, Hurtigrutemuseet i Hadsel og The Whale i Andøy som setter punktum, så langt nord i øygruppa og Nordland du kommer.
Vi gratulerer Museum Nord og samarbeidspartnere med helgas åpning av Hurtigrutemuseet. Og vi gleder oss til å jobbe videre sammen med Museum Nord om The Whale.
Med vennlig hilsen,
BENN EIDISSEN
Styreleder
The Whale AS
I går kveld kom Statsminister Erna Solberg og Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland på̊ besøk til Andøy.
Linda Hofstad Helleland og hennes følge, Kaia Jarlsby, Matz Abrahamsen, Johannes Benjaminsen og Ingvill Eliassen, fikk møte styreleder i The Whale, Benn Eidissen og Camilla Ilmoni fra administrasjonen. Delegasjonen fikk presentert planene fremover og omvisning på tomta i nydelig sommervær.
Kvelden ble avsluttet med et digitalt gründermøte der The Whale var en av bedriftene som var invitert til å presentere status i fremdriften for Erna Solberg.
Takk for besøket!
– Arkeologene har funnet hvalbein som de mener kan være fundament i gamle bygninger under utgravningene i Sløyken der vi skal bygge The Whale. Vi bestemte oss jo der og da. Vi må selvsagt legge ned grunnbein, ikke grunnstein når fundamentet til The Whale skal på plass, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale.
– Det var under en felles lunsj for deler av styret i The Whale og arkeologene med påfølgende omvisning i utgravningsområde nylig, at vi fikk presentert denne ytterst spennende informasjonen. Vi har jo vært klar over at arkeologene fra Norges arktiske universitetsmuseum hadde funnet flere gjenstander laget av hvalbein, men vi kunne ikke tro våre egne ører da arkeolog Jørn Henriksen og hans stab kunne fortelle oss at de har gjort funn som tyder på at ryggvirvler fra hval har vært brukt som fundament i et bygg som har vært reist i akkurat det område der vi skal bygge The Whale, sier Eidissen.
Arkeologen bekrefter at funnene de har gjort tyder på denne bruken av hvalbein.
– Slik jeg tolker det vi ser her kan hvalknokkelen ha inngått i fundamentet til en av bygningene funnet under årets utgraving, sier Jørn Henriksen.
Får frysninger
– Jeg kan ikke vente med å fortelle denne historien til hele det internasjonale reiselivsmarkedet som bare venter på at The Whale skal komme, sier marinbiolog Camilla Ilmoni som jobber med media og kommunikasjon i The Whale. For kort tid siden møtte hun mer enn 30 aktører fra hele verden i digitale møter. De ville alle vite mer om The Whale.
– Slike historier får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg. Hvem hadde drømt om at vi kunne få en slik eventyrlig historie i gave fra arkeologene. Tenk dere at akkurat der vi skal bygge The Whale viser det seg at folk langt tilbake i tid har fundert husene på hvalbein. Dette er en nydelig historie når vi skal fortelle verden om møte mellom hval og mennesker, sier Ilmoni.
Utgravingen avsluttes snart
Utgravingen avsluttes ved utgangen av juli, og har da vart i de planlagte åtte ukene. Utgravingen har et budsjett på 9,3 millioner, og har vært utført av en stab på 12 arkeologer.
Følg med på vårt Web-kamera
Du kan følge med hva som skjer i Sløyken fra The Whale sitt Web-kamera i Andenes fyr. Du finner det nyeste live-bildet på førstesiden av vår nettside: https://www.thewhale.no/
Bildene oppdateres hvert femte minutt.
Faktaramme:
Utgravning av den vestligste delen av «Norges største gårdshaug» som ligger på Andenes, nord på Andøya. Gårdshaugen på Andenes består av kulturlagsmasser som har akkumulert over mange hundre år. De eldste dateringene går tilbake til slutten av jernalder (500 før vår tidsregning, fvt - 1050 evt) og overgang tidlig middelalder (1066 - 1130), men tykke kulturlag, gjenstandsfunn og karbondatert materiale viser at det var betydelig aktivitet her i middelalder. Gårdshaugen strekker seg tvers over nordlige del av Andenes sentrum. Funnene fra gårdshaugen viser at til lang og intensiv bruk av området som fiskevær. Funnene som er gjort knyttet til Nordland fylkeskommunes arkeologiske registrering i området i 2019, viser aktivitet i område tilbake til 1100-tallet.
Hvilke hemmeligheter kan 12 arkeologer avdekke etter åtte uker med graving?
Andenes er en nasjonal hotspot for arkeologer denne sommeren.
Nå har The Whale gleden av å invitere Deg til et helt spesielt møte med de som står for den største utgravingen i Andøy.
Møtet finner sted i HISNAKUL/Fyrvika konferansesenter på Andenes onsdag 16. juni kl. 18-19:00
En ny milepæl er nådd. Endelig begynner det å skje ting i Sløyken, tomta til The Whale. Arkeologene fra Norges Arktiske Universitet har ankommet og er i gang med utgravningene. Gårdshaugen på Andenes er kjent fra før av, men det er første gang det utføres en utgraving av denne størrelse i det som Kulturminner Nordland betegner som «Verdens største gårdshaug». Utgravingsprosjektet har en maksimal kostnadsramme på 9,3 millioner kroner. 12 arkeologer skal det neste to månedene grave seg ned i grunnen i håp om å finne spor som kan fortelle oss mer om historien til Andenes fiskevær. De eldste funnene kan dateres til tidlig middelalder eller kanskje helt tilbake til jernalderen.
Bli med og finn ut hvilke hemmeligheter arkeologene forventer seg å avdekke i løpet av sommeren. Svein Spjelkavik leder møtet.
Arrangementet er GRATIS. Grunnet smittevern er det kun 70 plasser. Første mann til mølla prinsippet gjelder. For å sikre din plass, send e-post til camilla@thewhale.no eller SMS til 469 32 899.
Velkommen!
Onsdag 16. juni vedtok Nordland fylkesting enstemmig å bevilge 55 millioner kroner til The Whale AS på Andenes. Både styreleder i The Whale AS, Benn Eidissen og nestleder i styret for selskapet, Rune Rydningen satt ringside og fulgte behandlingen i fylkestingssalen.
– Dette er helt fantastisk. Realisering av The Whale vil få særdeles stor betydning ikke bare for regionen og landsdelen, men hele landet. Jeg må også få si at jeg er stolt over at vi har tre store, private eiere som gjør det løftet som danner grunnlaget for de offentlige bidragene. Og det kan jeg si som er ansatt. Jeg er ikke en av eierne, sier Rune Rydningen. Han understreker viktigheten av at regjering og Storting kjenner sin besøkelsestid og bevilger sin andel snart.
En milepel
– Dette er en milepæl for The Whale. Som Rune sier startet det med at eierne gikk inn med til sammen 78 millioner kroner. Lille Andøy kommune fulgte opp med 15 millioner kroner i støtte, og idag bevilget Nordland fylkeskommune 55 millioner kroner - under forutsetning av statlig bevilgning som omsøkt, sier Benn Eidissen.
Bordet dekket
Bordet er nå dekket for staten. Stortingets behandling av regjeringens positive museumsmelding gjør at jeg er optimist m.h.t. raskt å få også det statlige bidraget avklart. Både Skrei og The Whale er nemlig løftet frem av Stortinget som prosjekter som skal støttes. Vi har en god dialog både med regjering og Storting, og forventer at de omsøkte 150 millioner kronene kommer på plass snarest mulig slik at byggingen kan starte i høst, sier Eidissen.
Roser Nordland
– Vi har hatt et enestående godt samarbeid med Nordland fylkeskommune. Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) har gjort en formidabel jobb i hele prosessen. Men jeg vil også framheve dialogen med fylkeskommunens administrasjon - i flere etater. Og på det politiske nivå vil jeg spesielt trekke frem fylkesråd for plan og næring, Linda Helén Haukland (KrF) og fylkesråd for kultur, klima og miljø, Kirsti Saxi (SV).
– Min erfaring fra etableringen av Vikingmuseet på Borg for 25 - 30 år siden gjør at jeg vet hvor viktig det er at det lokale og det regionale nivået er på plass før du kan lande det nasjonale. Jeg har god tro på at også siste brikke, nemlig Statens bidrag, faller på plass raskt, sier Benn Eidissen.
En ny milepæl er nådd! Endelig begynner det å skje på Sløyken, tomta til The Whale. Arkeologene fra Norges Arktiske Universitet har ankommet og er i gang med utgravningene. Gårdshaugen på Andenes er kjent fra før av, men det er første gang det utføres en utgraving av denne størrelse i det som Kulturminner Nordland betegner som «Verdens største gårdshaug». Utgravingsprosjektet har en maksimal kostnadsramme på 9,3 millioner kroner. 12 arkeologer skal det neste to månedene grave seg ned i grunnen i håp om å finne spor som kan fortelle mer om historien til Andenes fiskevær. De eldste funnene kan dateres til tidlig middelalder eller kanskje helt tilbake til jernalderen. Vi skal følge med på arkeologenes arbeid og venter med spenning på hvilken ny kunnskap undersøkningen kan avsløre om historien til Andenes fiskevær.
I dag, onsdag ble det klart at fylkesråd Tomas Norvoll vil gi 55 millioner kroner til The Whale i Andøy.
– Dette er en veldig viktig dag for oss. Allerede før denne svært gledelige meldingen fra Tomas Norvoll og Nordland fylkeskommune, hadde vi 78 millioner kroner på plass fra private eiere og 15 millioner bevilgede kroner fra Andøy kommune. Jeg håper at også den siste – og helt avgjørende brikken – de omsøkte 150 millioner fra staten over tre år kan komme på plass så raskt som mulig, slik at vi kan starte byggingen i høst, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale.
– The Whale er et spektakulært prosjekt som har i seg både kystkultur, opplevelsesturisme, historiske kulturminner og ikke minst ideer knyttet til kulturnæringer som blant annet matkultur. Det håper vi å få hele fylkestinget med på å støtte, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.
Forventer penger fra regjeringen
Norvoll har store forventninger til at også regjeringen legger penger på bordet når revidert nasjonalbudsjett legges fram i slutten av uken.
– The Whale er nevnt i kulturmeldingen som ble lagt fram av regjeringen. Nå forventer vi at det ikke bare blir med fine ord, men at de faktisk legger penger inn i det spektakulære prosjektet, sier Norvoll.
Kulturnæringsprosjekt
Nordland fylkeskommune har tidligere gitt 300.000,- til gjennomføring av forprosjektet The Whale Andenes. Nå konkretiseres planene, og det er et samlet fylkesråd som ønsker å støtte prosjektet slik at det blir realisert.
Dette sier fylkesrådet om The Whale
Spektakulært, storslagent, unikt og innovativt er ord som benyttes når fylkesrådet i Nordland skal beskrive The Whale.
«The Whale er et spektakulært prosjekt som har i seg både kystkultur, opplevelsesturisme, historiske kulturminner og ideer knyttet til kulturnæringer.»
Tomas Norvoll, Fylkesrådsleder
Like storslagent som Hamsunsenteret
– Det skapes ofte mye engasjement rundt realiseringen av større prosjekter innen kulturnæringene. Hamsunsenteret er et slikt eksempel. The Whale er like storslagent som Hamsunsenteret, men har kanskje et enda bredere nedslagsfelt, sier fylkesråd for kultur, klima og miljø, Kirsti Saxi.
Unikt prosjekt
– The Whale er et nyskapende næringsprosjekt, som har de aller beste forutsetninger for å bli storslagent, nettopp på Andenes. Andøy kommune har behov for å realisere nye næringer – og nye aktiviteter. The Whale er et godt prosjekt som vil skape aktivitet i Andøy, spesielt i forhold til reiselivsnæringen, og det er fundamentert på en aktivitet som har vært et kjennemerke for Andenes i mange år, sier Fylkesråd for plan og næring, Linda Helén Haukland.
Innovativt
– The Whale er et godt eksempel på satsinger som har sitt fortrinn nettopp i en distriktskommune. Fylkesrådet skal skape aktivitet i hele Nordland. The Whale er et innovativt prosjekt som bygger på mange kvaliteter og skal stå på ulike bein som skaper ringvirkninger i lokalsamfunnet. Vi trenger prosjekter som er med og løfter Vesterålen opp etter koronakrisen. Dette er et godt prosjekt for framtidig reiselivssatsing i Vesterålen. sier, Nestleder i fylkesrådet, Svein Eggesvik
Mandag ettermiddag fikk The Whale presentere prosjektet for Statsminister Erna Solberg.
– Jeg opplevde det som et godt møte. Statsministeren fikk presentert prosjektet allerede da hun besøkte Andøy i april 2019, nå fikk vi oppdatert henne på alt som har skjedd siden da. Vi har ambisjoner om åpning allerede sommeren 2023, og er glad for at statsministeren prioriterte dette møtet, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale.
I tillegg til styreleder deltok ordfører i Andøy, Knut Nordmo, daglig leder i The Whale Børre Berglund og marinbiologen som hadde ideen til nysatsingen, Camilla Ilmoni. Lederen i Nordland Høyre, Ole Hjartøy og Nordland Høyres førstekandidat til stortingsvalget i 2021, Bård-Ludvig Thorheim deltok også i det digitale møtet.
Ikke bare lokalt
Ordføreren var den første fra Andøy-delegasjonen som hadde ordet. Nordmo la vekt på at The Whale er viktig for Lofoten og Vesterålen, landsdelen og for reiselivsnæringen i Norge. Samt at attrakasjonens tydelige fokus på livet i havet gir The Whale et internasjonalt format.
Eiere med Andøy-røtter
Benn Eidissen presenterte de største private eiere i The Whale. AH Holding AS, Norlandia Holding Eidissen Consult AS for statsministeren.
– The Whale er også et stedsutviklingsprosjekt og en attraksjon som vil gi 55 mnok i lokale ringvirkninger. Alle vi som er eiere er fra eller har røtter i Andøy og regionen. Vi ønsker å bidra med penger, kompetanse og arbeid for at The Whale skal bli en virkelighet, sa Eidissen i møtet.
Utfordre og inspirere
– Det viktigste formålet med The Whale er å bringe flere mennesker i kontakt med havet, hvalene og ny kunnskap. Vi er inne i FNs havets tiår, og The Whale skal bidra til at vi når bærekraftsmålene. Hvaler er vanvittig spennende helt på egne premisser, men de er også mektige ambassadører for havmiljøet. Vi tror at gjennom sterke opplevelse i møte med hval, kan The Whale utfordre folk på egne holdninger til bærekraft og inspirerer besøkende til å lære mer om, og ta vare på livet i havet, sa Camilla Ilmoni i møtet.
Interessert Statsminister
– Erna Solberg hadde mange spørsmål til oss. Hun er opptatt av livet i havet, og fulgte nøye med på filmen vi hadde laget til henne. Jonathan Gordon, en av verdens ledene eksperter på spermhvallyd ved universitetet i St. Andreas medvirket. Øvrige bidragsytere i filmen var Trine Horn, sjef hos Restaurant Arresten som representerer næringslivet i Andøy, Masaka Takayanago, Norges-ansvarlig i Europas største innkommende turoperatør, Tumlare, Bente B. Holm, reiselivssjefen i Innovasjon Norge og den aller første The Whale-ambassadør Elliot Meier (8 år) fra Sigerfjord. Musikken i filmen var utdrag av komposisjonen av Jan Gunnar Hoff der han spiller sammen med hvallyder. God strek står, sammen med Camilla Ilmoni bak filmen.
Nordland fylke neste
– De 78 millioner kroner fra private er på plass. Det samme er 15 millioner kroner fra Andøy kommune. Neste trinn er det regionale nivået; Nordland fylkeskommune. Vi har søkt fylket om 55 millioner Endelig vedtak vil skje på fylkestinget 14. – 16. juni – basert på innstilling fra fylkesrådet som vil foreligge senest 25. mai, sier Benn Eidissen.
The Whale betaler 9,3 millioner
Styret i The Whale har nå gitt UiT Norges arktiske universitet en garanti på drøyt 9,3 millioner kroner. – Det betyr at arkeologene kan komme i gang med gravingen i begynnelsen av juni som planlagt, sier styreleder i The Whale, Benn Eidissen.
The Whale har nå bekreftet overfor Universitetet i Tromsø at de arkeologiske utgravingene i Sløyken kan gå i gang som planlagt. Feltarbeidet er beregnet å ta rundt åtte uker. – Dette er en svært viktig milepæl for The Whale. Vi har en ambisiøs framdriftsplan. Det er godt å kjenne at nå er vi i gang, sier Benn Eidissen.
Stor utgraving
– Utgravningen på The Whale er et relativt stort og komplisert prosjekt, som forutsetter en lang rekke tidkrevende forberedelser. Vi har allerede forberedt dette prosjektet så langt det lar seg gjøre, sier Geir Rudolfsen, Instituttleder ved Norges arktiske universitetsmuseum.
Vil invitere verden inn
Vi har i lang tid opplevd stor interesse fra hele verden for The Whale. Nå ønsker vi å dele med alle det som nå skal skje i tomta. Jeg fryder meg over at det nå begynner å skje ting i Sløyken, sier Camilla Ilmoni.
Ilmoni forteller at hun er i dialog med Museum Nord om få bruke webkamera i fyret eller få installert et nytt kamera for å kunne streame fra utgravingene i Sløyken.
Gjennomførte 38 møter på å to dager
– Etter 38 møter med turoperatører fra 14 land er tilbakemeldingene fra markedet overveldende. De jeg møtte omtaler allerede The Whale som en «must-see-opplevelse», de er meget begeistret for arkitekturen og kan ikke vente med å komme i gang med å selge the Whale internasjonalt, sier Camilla Ilmoni, leder for markedsføring og salg i The Whale.
The Whale deltok for første gang i Norwegian Travel Workshop som gikk av stabelen den 14. og 15. april.
Drøyt to år til åpning
– Vi er drøyt to år unna åpningen og vi har allerede jobbet med markedsfølring overfor internasjonalt reiselivsaktører i et et par år. Men nå begynne innsalget for alvor, sier Ilmoni,.
Norwegian Travel Workshop er den viktigste arenaen der reiselivet kan møte turoperatører fra hele verden. Det er Innovasjon Norge som står bak workshopen som arrangeres årlig. På grunn av pandemien ble workshopen arrangert digitalt for andre året på rad. Møtene er basert på forhåndsbookede avtaler og The Whale hadde 38 avtaler med turoperatører fra flere land i Europa og resten av verden.
«Must see» – opplevelse
– Det er ingen tvil om at det er stor interesse i markedet. Noen turoperatør var til og med skuffet over at åpningen måtte bli utsatt med et år. Signalene er tydelige, turoperatørene er klar til å selge The Whale når vi gir grønt lys, sier Ilmoni
– Alle jeg har snakket med har sett bildene av arkitekturen og har store forventinger. Noen har satt seg veldig godt inn i konseptet og kommer med både innspill og detaljerte spørsmål. Turoperatørene beskriver The Whale som en «must see»-opplevelse som de ønsker å inkludere i sine reiserute. Det er utrolig gøy med slike tilbakemeldinger og veldig motiverende for alle oss som til daglig jobber med å realisere The Whale, sier Ilmoni.
Sterkt tilbake til åpning
– Turoperatørene spår en gradvis åpning av markedet i 2022, og at de i 2023, åpningsåret for The Whale, er sterkt tilbake. Vi skal være klar til å ta imot dem, sier Ilmoni.
En stor dag for The Whale!
The Whale jubler over å bli løftet frem av kulturminister Abid Q. Raja under dagens presentasjon av Stortingsmeldinga "Musea i samfunnet – Tillit, ting og tid" hos Teknisk museum i Oslo.
Dette er en stor dag for oss, men vi fryder oss også over at våre venner hos Skrei i Lofoten blir lovet støtte.
Her er sitat fra meldinga:
Dei komande åra vil Kulturdepartementet difor prioritera investeringssøknader som kan lyfta kystkulturen si historie. I fyrste omgang gjeld dette seks prosjekt Kulturdepartementet har motteke søknadar om, og som alle har vore handsama av og fått positiv vurdering frå Norsk kulturråd.
The Whale på Andenes i Vesterålen er eit anna prosjekt som handlar om nyttinga av naturressursar i havet, i dette tilfellet om kvalen. Også her har Museum Nord ei rolle, sjølv om prosjektet i hovudsak er tufta på eit privat initiativ. Andenes er kjent som den fremste lokasjonen i Noreg for kvalsafariar, og eit stort tal turistar frå inn- og utland deltek på kvaltokt med skip på havet like utanfor Andenes.
Se kulturministeren presentere Stortingsmelding om Museene her.
Kommunestyret i Andøy sa onsdag ettermiddag ja til å bevilge 15 millioner kroner i tilskudd til The Whale. Pengene hentes fra Andøy Energi Holding AS.
Styreleder i The Whale, Benn Eidissen, har vært klar på at støtten fra kommunen er være eller ikke være for The Whale.
Eidissen sier at onsdagens vedtak er viktig og gledelig.
– Det er et sterkt signal til både stat og fylkeskommune at Andøy, som ikke er en spesielt økonomisk sterk kommune, støtter prosjektet, sier Eidissen.
Les hele saken på vol.no
The Whale planlegger uteområdet i Sløyken
The Whale på Andøya begynner nå planleggingen av uteområdet rundt det kommende bygget, og Camilla Ilmoni hos The Whale AS vil ha andværingene med.
– Korona til tross, nå setter vi i gang med planlegging av uteområdet. Her ønsker vi andværingenes ideer og medvirkning, sier Ilmoni.
Området og landskapet rundt The Whale skal være en integrert del av opplevelsen, et friluftsområde, som er åpent for alle og som ikke krever kjøp av billett.
– Området inkluderer både ankomstområdet mot øst, foran hovedinngangen, der hvor taket skråner ned mot terrenget i ytterkanten av The Whale samt det større området mot vest, medregnet øya Ravnholmen, sier Ilmoni.
En del av opplevelsen
– Uteområdet blir en viktig del av helhetsopplevelsen hos The Whale. Beliggenheten er unik. Et sted der vi kommer nærmere storhavet, med utsikt mot landskapet, fjellene, havet, solen og stjernene, sier Ilmoni.
Tilgang til Ravnholmen
– Tilgangen til Ravnholmen åpner opp for et helt nytt sted for oss å være og å kjenne på naturens krefter. Vi vil at utviklingen av dette området springer ut av krefter og ideer med røtter i andværingene og de ønsker de har for dette helt spesielle stedet, sier Ilmoni.
Vi tenker oss uteområdet som en «reason to return», et område som aktivt brukes av lokalbefolkning og gjester sammen, sier Camilla Ilmoni.
Store og små
Hun vil nå invitere store og små inn i prosessen for å påvirke utformingen av området. The Whale planlegger workshops, møter og involvering på forskjellige måter og mot forskjellige målgrupper blant lokalbefolkningen.
– En egen arbeidsgruppe i The Whale skal lede dette arbeidet som går i gang i løpet av kort tid. Vi vil også involvere landskapsarkitekter og kunstnere i denne prosessen, sier Ilmoni.
Vi gleder oss.
– Vi har opplevd et stort engasjement på de arrangementene der andværingene er blitt invitert inn i arbeidet med The Whale. Vi kan ikke vente med å ta fatt på neste kapittel, sier Ilmoni.
The Whale takker for all drahjelp vi får lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, av næringsliv, politikere, virkemiddelapparat og folk flest. Reisen hit hadde ikke vært mulig uten dere.
Sammen skaper vi The Whale. Vi er spesielt rørt av det lokale engasjement og entusiasmen som andværinger – store og små – viser.
2021 markerer inngangen til det som FN omtaler som Havets tiår. Det viktigste formålet med The Whale er å bringe folk i kontakt med hvalene og havet.
Gjennom historiefortelling og sterke opplevelser, tar vi folk med på reisen frem til åpningen i 2023.
Og du, når vi forteller hverandre om hvalene i havet, om det mystiske, om det merkelige og det mektige, ja, da er The Whale her allerede.
GOD JUL OG GODT NYTT ÅR!
Før helga fikk The Whale grønt lys fra Nordland fylkeskommune til å bygge i Sløyken likevel. Med alle eierne og styret samlet på Andenes fredag 23. oktober inviteres 100 andværinger til HISNAKUL. Her skal avgjørelsen i Nordland fylkeskommune før helga, feires.
Det blir presentert smakebiter av innholdet i The Whale som ikke har vært vist før, og de hundre som melder seg på først får også oppleve et kulturprogram av ypperste merke med ola Bremnes, jazztrompetist Tore Johansen fra Bodø som har laget et verk som for anledningen får billedfølge av Ola Albert Bjerrang sine episke bilder.
Mandag 19. oktober gikk invitasjonen ut.
– Jeg tror mange vil være med på dette. Vi har fått utrolig mange begeistrede tilbakemeldinger etter at det før helga ble klart at kulturminner i Nordland gir grønt lys til bygging av The Whale i Sløyken. Folk jeg ikke kjenner roper til meg på gata og gir tommelen opp, og e-postkassen er full av gratulasjoner, sier Ilmoni i The Whale.
– Vi ser fram til å ha både Roger og Kristian Adolfsen til stede i milepæl-arrangementet fredag kveld. Sammen med ny daglig leder i Eidissen Consult, Jørn Eidissen er det første gang brødrene Adolfsen blir med på en av folkefest-tilstelningene i The Whale. Vi gleder oss til å vise både Jørn, Roger, Kristian og de øvrige eierne i The Whale for en entusiasme det er rundt etableringen det er blant andværingene, sier Camilla Ilmoni.
I dag kom avgjørelsen fra Kulturminner i Nordland. Investorene hadde knapt fått presentert planene for storsatsingen The Whale for et år siden da vernemyndighetene sa stopp. Norges største gårdshaug var enda større enn tidligere antatt. Usikkerheten spredte seg på Andenes. Skulle drømmen om The Whale ende før den var begynt? Tidlig torsdag morgen kom gladmeldingen til styreleder Benn Eidissen og øvrige eiere bak storsatsingen.
– Vi er svært fornøyde med avgjørelsen i kulturminneavdelingen hos Nordland fylkeskommune. Vedtaket representerer en viktig milepæl for The Whale, og det er en lettelse at siste hinder nå er borte når det gjelder tomtevalg, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale.
Norges fineste sjøtomt
– Arkitekt Dorte Mandrup sine tegninger av bygget til The Whale har vakt oppsikt verden over, men vi opplever faktisk at selve tomta er like viktig som arkitekturen. Dette er rett og slett en av Norges vakreste sjøtomter, bare et steinkast fra ærverdige Andens fyr, og med utsikt mot hvalfeltet og storhavet i vest, sier Eidissen.
– Vi har hatt en god dialog med Nordland fylkeskommunene hele veien. Andøy kommune og ordfører Knut Nordmo inviterte til konferanse i februar i år der både fylkesråd Thomas Norvoll, The Whale og kulturminneavdelingen var blant deltagerne. Vi ser fram til et fortsatt godt samarbeid, og er spent på det som skjuler seg i bakken på Andenes. Vi er absolutt åpne for å gi plass til historie disse funnene vil fortelle også i The Whale. Jeg tror rett og slett disse funnene vi gi framtidige gjester hos oss en enda rikere opplevelse, sier Benn Eidissen.
Ned av pallen
Benn Eidissen jobbet på starten av 90-tallet med etableringen av Lofotr, vikingmuseet på Borg.
– Dersom funnene på Andenes viser seg å overgå Borg og Bjarkøy tar jeg det med godt humør at Borg må ned fra toppen av pallen når det gjelder funn i fra vikingtid i nord, smiler Eidissen,
Som tiltakshaver blir «The Whale» selv ansvarlig for å ta regninga for prosessen med å grave ut de funnene. Disse var tidligere beregnet til omtrent 23 millioner kroner. Det er viktig å understreke at det er Riksantikvaren som, på et senere tidspunkt, vil fastsette omfang og endelig budsjett for de arkeologiske undersøkelsene, men fylkesråden Kirsti Saxi forventer at kostnaden nå er redusert med minst 10 millioner kroner, heter det i pressemelding fra Nordland Fylkeskommune tidlig torsdag morgen.
I november i fjor gikk bildene av Dorte Mandrups grensesprengende og poetiske arkitektur sin seiersgang i medier over hele verden. Nå letter The Whale for første gang på sløret og viser deg de aller første skissene på hvordan det blir på innsiden.
Det nye fyrtårnet i nord-norsk reiseliv skal bygges på Andenes. The Whale blir en opplevelse som skal presentere hvalene og livet i havet på en måte verden ikke har sett maken til. Sentralt står fortellinger om møte mellom menneske og hval, skildret gjennom kunst og vitenskap.
Andenes er et av de beste steder i verden for å oppleve hval. Det er det stedet i Europa hvor dyphavet er nærmest land. Kun 10 km fra kysten stuper kontinentalsokkelen bratt ned i dypet, og det kalde og næringsrike vannet veller opp og bidrar til å skape perfekte forutsetninger for et usedvanlig rikt og unikt dyreliv.
– The Whale vil garantert skape stor oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt, og dermed bidra til å sette Andøya enda mer på kartet som en destinasjon som er verdt å besøke. Det vil dermed bidra til enda mer turisme til Andøya og Vesterålen, og på den måten skape flere arbeidsplasser og bidra til økonomisk vekst i Andøy kommune. Dessuten gjøre andværingene enda mer stolte enn vi allerede er av hjemplassen vår, sier Kristian Adolfsen en av eierne i dette historiske prosjektet.
Viten og kunst
– The Whale skal ikke bli et tradisjonelt naturhistorisk museum, et konvensjonelt kunstmuseum eller et tradisjonelt opplevelsessenter. Det skal heller ikke være en forskningsinstitusjon eller et kunnskapssenter, men det skal kombinere det beste fra denne type arenaer og skape noe helt nytt. Opplevelsen skal ikke kun handle om det vi vet, men også om hvordan vi har funnet ut av det og om alt det vi fortsatt ikke vet. Mysteriene og det uoppdagede er minst like spennende. The Whale skal spille en rolle i det faglige miljøet og være et knutepunkt for samarbeid mellom forskere, lokalbefolkning, næringsliv, universiteter og studenter, sier daglig leder i The Whale AS, Børre Berglund.
– Både innenfor vitenskapen og kunsten arbeider vi med å forstå og fortolke verden og å dele resultatene med andre. Metodene, opplevelsen og innsikten de to ulike verdener gir er forskjellige. Vitenskapen utforsker det ukjente og arbeider med å gi det mening. Vi forstår med hjernen, med vårt intellekt. Kunsten treffer oss i hjertet, sier København-baserte Hanne Strager, prosjektleder for utvikling av opplevelsen.
– Utstillingen i The Whale integrerer vitenskapelige og kunstneriske metoder og fortolkninger. Slik får gjestene inntrykk og opplevelser som formidler viten, observasjoner og opplevelser med hvaler på ulike måter. Og som evner å berøre oss på ulike vis. Vi vil arbeide med bruk av kunst i utstillingen på flere måter, sier Strager.
Møter mellom mennesker og hval
Det finnes hval i alle verdenshav og The Whale skal fortelle sterke historier om møter mellom mennesker og hval fra hele verden. Hvaler har hatt en viktig rolle i menneskets liv helt siden tidenes morgen. De spiller en rolle i en del av våre skapelsesmyter. Det er hvaler i bibelen, og hvalene er essensielle i legender og historier, og de har vært og er en katalysator for fantasi. De har også vært et viktig jaktbytte, de siste hundre årene i en slik grad at utryddelse har truet flere arter. Men flere steder i verden er det også eksempler på kulturer hvor mennesker har lært seg å samarbeide med hvaler.
- «Library of Relations», er hjertet I The Whale og det dramaturgiske «point of no return» i opplevelsen. Et rom der den besøkende entrer et univers som tar for seg de menneskelige relasjonene til hvalene – fra spennet mellom konflikt og tilbedelse, utnyttelse og sameksistens. «Library of Relations» er et arkiv bestående av sterke historier – gjennom alle tider og på tvers av verdens ulike kulturer, sier Hanne Strager.
Historisk reiselivssatsing
The Whale er beregnet å skape mellom 20-30 arbeidsplasser innen reiselivet i Andøy og bidra til utvikling av et helårig opplevelsestilbud. Dette vil øke lønnsomheten for reiselivsbedrifter og handelsnæringen i regionen.
– Vi ønsker å være med å skape mer aktivitet på heimplassen vår både for å være med på å gi noe tilbake til lokalsamfunnet hvor vi hadde en fantastisk oppvekst. Vi ønsker også å være med på å skape aktivitet som bygger oppunder både våre og andres bedrifter der oppe, sier Roger Adolfsen. Roger og Kristian Adolfsen er blant eierne av The Whale, de to brødrene fra Andenes har oppnådd mer i forretningsverden enn noen andre fra Andøy.
The Whale har ikke sommerferie. Hanne Strager leder teamet som jobber med utstilling. Svein Spjelkavik har laget denne presentasjonen av den danske delen av teamet som jobber med innholdet i The Whale.
Innovasjon Norge med millionstøtte til The Whale på Andenes
The Whale på Andenes har allerede fått oppmerksomhet verden over. Ikke minst takket være danske Dorthe Mandrups spektakulære og lavmelte arkitektur. Nå har den nye norske hvalattraksjonen fått 3,15 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge.
Fremdriften av utviklingsprosjektet i 2020 er sikret og prosjektet forsetter som planlagt, prosjektet har ikke blitt bremset av koronaepidemien. I år står The Whale overfor flere viktige oppgaver. Finansiering skal på plass, reguleringsplan og utstillinsinnhold.
Takknemlig
– Vi er takknemlige over måten Innovasjon Norge har vært fremoverlente her. Dette er den raskeste behandling av en søknad hos Innovasjon Norge jeg har opplevd. De har rett og slett trua på prosjektet. Jeg er fortsatt optimistisk på byggestart høsten 2021 og åpning i 2023, sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale.
Forventninger
Den oppsiktsvekkende arkitekturen inspirerer også teamet som jobber med å utforme utstillinger og øvrig innhold. Det som skal vente gjesten på innsiden av bygget må oppfylle forventingene som Mandrups arkitektur har skapt. Hanne Strager leder den dansk-norske gruppa som jobber med byggets innhold. Hun er godt i gang, og leder en digital todagerssamling mandag 25. og tirsdag 26. mai.
Natt til lørdag 28. mars ble en død spermhval skyllet opp på stranden i «Bakmerket» på Andenes.
Det var en voksen hann som ble målt til 15.2 m. The Whale filmet obduseringen. Vi advarer mot sterke scener i filmen.
Tirsdag 31. mars ble spermhvalen obdusert. Obduksjonen ble utført og finansiert av Norwegian Orca Survey og Sea Safari Andenes.
Slik så det ut da Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen fikk se hvor The Whale skal bygges. Styreleder Benn Eidissen og Jitse Jonathan Buitink fra Andøymuseet, Museum Nord fulgte Kronprinsen opp i fyret. Dronefilm fra Andøya Space Center, Richard Karoliussen.
Elliot Meier (8) fra Sigerfjord i Sortland har vært The Whale-ambassadør siden han var 6. Torsdag møtte den unge hvalentusiasten Hans Kongelige Høyhet Kronprins Håkon i HISNAKUL på Andenes.
Her er meldinga fra Eliot til Kronprinsen:
«I havet henger alt sammen. Når hvaler kommer fra dypet , slipper de ut masse bæsj. I bæsjen er det stoffer som smådyr spiser, fisker spiser smådyrene og vi spiser fiskene. De sa at hvis vi tok vekk hvalene, ble det mer fisk til menneskene. Men det ble mindre fisk, for uten hvalbæsj, ble det mindre liv i havet.
Vi trenger å vite mer om hvaler og havet, fordi vi vet så lite. De er kloke og har vært lengre på jorda enn oss.
Jeg håper at den kongelige høyhet kronprinsregenten kan fortelle alle hvor viktig det er å vite mer om havet før vi gjør dumme ting som ødelegger for alle.
En gang er konprinsregenten helt konge, og da er kronprinsregenten også konge for dyrene i havet.
Hvem visste vel at bæsj var så viktig? Sant?»
Eliots innlegg ble møtt av massiv applaus fra de rundt 100 som var til stede da Kronprinsen og hans følge fikk presentert The Whale torsdag.
Likte håret mitt
– Kronprinsen var en veldig hyggelig kar, ja nesten heilt konge. Det var så koselig at han tok seg tida til å like håret mitt. Jeg håper at han hørte godt på talen, og at han forteller alle om The Whale, sa Eliot Meier etter møtet.
Og han la til: Camilla, Lisbeth, Svein og han BigBenn er snille som lager the whale for alle ungene i verden.
Kronprinsen besøkte Andøy i forbindelse med åpningen av Spaceship Aurora, men hadde også satt av raust med tid til å få vite mer om The Whale. Foruten Elliot Meier medvirket jazz-nestor Jan Gunnar Hoff, Camilla Ilmoni og Børre Berglund fra administrasjonen til The Whale og Benn Eidissen selskapets styreleder. Kristine Moltu fra Kystverkmuseene og Museum Nord-guide Jitse Jonathan Buitink viste Kronprinsen fyret på Andenes og fra toppen av fyret siste Benn Eidissen kronprinsen tomta til The Whale.
– Dere har verdens fineste naturt, sa Kronprinsen.
Torsdag 5. mars er en stor dag for The Whale. En ny milepæl. Vi gleder oss til å presentere The Whale for H.K.H Kronprins Haakon og hans følge – og spesielt til å vise fram tomta.
BLI MED OSS UT I SLØYKEN på denne helt spesielle dagen. Det er vinterferie og god værmelding. Kle deg godt og møt opp i Sløyken der The Whale skal bygges.
Møt opp senest kl 14:30. Ta gjerne med flagg. Bli med å danne The Whale slik at det vises fra toppen av fyret.
Nyheten om Nord-Norges nye signalbygg «The Whale» har skapt overskrifter verden rundt de siste månedene. Dorte Mandrups banebrytende forslag var en klar vinner av arkitektkonkurransen og har vekket begeistring både nasjonalt og internasjonalt.
Nordland fylkeskommune har gjort arkeologiske utgravinger innenfor planområdet. Det har blitt dokumentert funn fra middelalderen på tomta som foreløpig setter en stopper for videre planer og vil skape forsinkelser i den videre utviklingen av området.
På bakgrunn av dette inviterer Andøy kommune til konferansen «Vern og Utvikling i Andøy». Målet er å skape debatt og oppmerksomhet rundt utfordringer som er knyttet til det å kombinere vern, steds- og næringsutvikling. Fokus vil ligge på hvordan vi finner løsninger som tar vare på kulturminnene uten at det går på bekostning av utvikling i Andøy kommune.
Vi vil få høre fra arkitekthuset Dorte Mandrup AS. Vi får også presentert en helt spesiell historie fra Trondheim, der man i 2016 skulle oppføre et nytt næringsbygg i en bakgård i Søndre gate. Det viste seg at grunnen der skjulte Klemetskirken fra 1015. Det er kirken der Olav Haraldsson ble til Olav den Hellige. I dag er både næringsbygget og kirkemuseum på plass.
Konferansier:
Christine Kristoffersen Hansen, forfatter og journalist.
Innledere:
Tomas Norvoll, fylkesrådsleder Nordland fylkeskommune
Daniel B. Simonsen, direktør NHO Nordland
Geir Davidsen, seksjonsleder Kulturminner i Nordland
Audun Pettersen, leder Bærekraftig Reiseliv, Innovasjon Norge
Maria Sommer, seniorarkitekt Dorte Mandrup AS
Julian P. Cadamarteri, fagkonsulent Norsk institutt for kulturminneforskning
Knut Nordmo, ordfører Andøy kommune
Arne Blix, teknisk sjef Andøy kommune
Benn Eidissen, styreleder The Whale AS
Børre Berglund, daglig leder The Whale AS
Kulturinnslag
Jan Gunnar Hoff fra Bodø gir oss en urframføring av et helt unikt møte mellom sin musikk og hvalenes sang. Det hele til spektakulære bilder av naturfotograf Espen Bergersen. Hoff er vinner av Buddy¬prisen, norsk jazz høyeste utmerkelse og Nordland fylkes kulturpris i 2019.
Den internasjonale interessen for The Whale eksploderte etter at Dorte Mandrup vant arkitektkonkurransen fredag 1. november. Digitale illustrasjoner av The Whale – utformet av Bergens-studioet MIR – går nå verden rundt. Tre uker etter at vinnerforslaget ble avslørt har 30 land og mer enn 150 nettsted omtalt The Whale. Lonely Planet beskriver The Whale som “Norges neste fantastiske turistattraksjon”. Forbes, The Daily Mail, The Mirror, designmagasinet Designboom og verdens største reisenettsted Afar er også blant mediene som hyller The Whale.
The Whale har markert seg i verden og nå går veien videre for å oppfylle alle forventinger.
Dorte Mandrup Arkitekter ble fredag 1. november presentert som vinneren av den internasjonale arkitektkonkurransen om å få utforme The Whale på Andenes. Det danske arkitektteamet ble valgt i et uhyre sterkt felt med internasjonale toppnavn som Snøhetta, BIG – Bjarke Ingels og Reiulf Ramstad.
– Andøy ligger langt nord, og er et unikt sted og The Whale er et ekstraordinært prosjekt. Ikke bare vil vi skape arkitektur i enda et bemerkelsesverdig landskap, men vi vil også ta del i arbeidet med å øke forståelsen for hvaler og bevare det marine livet, sier grunnlegger og kreativ direktør, Dorte Mandrup i Dorte Mandrup arkitekter.
Stort ansvar
– Akkurat her, nær eggakanten og storhavet vil vi markere oss i et storslått og eldgammelt landskap. Med denne muligheten følger et stort ansvar, som er ekstremt motiverende og inspirerende, sier Mandrup.
Dette sier juryen om vinnerforslaget:
«Bygningen er et lavmælt bygg som er nærmest fullstendig integrert i terrenget. Formen er elegant, abstrakt og flertydig; den kan gi assosiasjoner til en hvalrygg som bryter havflaten, en bølge, en bro eller en del av terrenget som er snittet og løftet opp.»
Dorte Mandrup Arkitekter vinner sammen med Marianne Levinsen Landscape/ JAC Studio/ Nils Øien / Anders Kold.
Juryen
Per Rygh er jurysekretær og Børre Berglund, juryleder/daglig leder i The Whale. Juryen består ellers av Jan Støring og Einar Jarmund (oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund), Hanne Strager, Camilla Ilmoni, Lisbeth Seppola, Jon Ivar Busklein og Rune Rydningen. Alle vil være til stede i pressemøte.
Klar vinner
– Å kåre en vinner av arkitektkonkurransen har vært en stor utfordring, rett og slett fordi det var flere gode forslag å velge mellom. Prosjektet fra Dorte Mandrup er imidlertid en klar vinner og oppfyller konkurransekriteriene på den beste måten. Vi ser frem til å jobbe sammen med Dorte Mandrup for å realisere The Whale på Andenes som skal bli en attraksjon i verdensklasse, sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale AS og leder av juryen for arkitektkonkurransen.
Folkets favoritt
Ikke nok med at Mandrup blir bejublet av Juryen, folk flest i Vesterålen er helt enig at dette forslaget er det beste. I en avstemning i nettportalen Vesterålen Online (VOL.no) der over 2000 har avgitt sin stemme får Dorte Mandrup mer en halvparten av stemmene. Det er mer enn dobbelt så mange stemmer som neste arkitekt i VOL.no.
Ledene
Dorte Mandrup-Poulsen er en av Danmarks ledende arkitekter og har også markert seg på den internasjonalt med for eksempel Isfjord Center i Ilulissat, Grønland. Hun har vunnet flere internasjonale priser for sin arkitektur, og hennes design er valgt til ikke mindre enn fem kulturbygg på UNESCOs verdensarvliste.
Utvalgte arbeider fra Dorthe Mandrup Arkitekter:
• Thy National Park Center, Danmark.
• La Brea Tar Pits, Los Angeles USA
• Babyn Yar Holocaust Memorial Center, Kiev, Ukraina
• Icefjord Centre, Grønland
• IKEA Hubhult, Malmø, Sverige
• Vadehavssenteret, Ribe, Danmark
VI DEKKER OPP MED TAPAS TIL 100 I HISNAKUL NÅR VINNEREN AV ARKITEKTKONKURRANSEN FOR THE WHALE SKAL KÅRES FREDAG 1. NOVEMBER.
Hele 37 internasjonale arkitektkontorer meldte sin interesse da vi inviterte til en åpen arkitektkonkurranse. Blant disse ble fire valgt ut til å presentere hvert sitt utkast til hvordan nybygget på Norges vakreste sjøtomt kunne bli. Forslagene til de fire ble presentert for folk på Andenes onsdag 9. oktober i HISNAKUL.
Fredag 1. november offentliggjør juryen hvem som er kåret til vinner i dette stjernelaget av arkitekthus:
PROGRAM
Vi dekker opp i pendelsalen, HISNAKUL med hvite duker og Arrestens tapas-lunsj.
Kl. 11.30 dørene åpnes.
Kl. 11.40 Møt Linde Faas, kunstneren bak boka «Gutten og hvalen».
Kl. 12.00 Kåring av vinneren.
- Styreleder Benn Eidissen ønsker
velkommen.
- Presentasjon av de fire arkitektgruppene.
- Daglig leder og juryformann Børre
Berglund åpner konvolutt med navnet
på vinneren.
- Vinneren presenterer tanken bak
konseptet.
Ca. kl. 12.40 slutt
I Andøy gir etableringen av The Whale optimisme og oppdrift. Det knytter seg nå store forventninger til forslagene fra et topplag av arkitekter. Vi har gleden av å inviterer media til visning av arkitektforslagene til det nye signalbygget.
Blant 37 internasjonale arkitektteam som deltog i prekvalifiseringen til arkitektkonkurransen ble fire valgt ut. Det er disse som nå blir presentert for media og publikum.
Her er listen over deltagere i alfabetisk rekkefølge.
BIG-Bjarke Ingels Group (Denmark)/ Element Arkitekter
Dorte Mandrup (Denmark)/Marianne Levinsen Landscape JAC Studio/ Nils Øien /Anders Kold
Reiulf Ramstad Arkitekter (Norway)/Lala Tøyen / Iwan Thomson/ Per F. Jørgensen / Vill Energi
Snøhetta (Norway)/ Casson Mann/MOE AS / Bollinger + Grohmann Ingenieure
Konkurransen baserer seg på anonymisert bedømmelse, slik at ingen får kunnskap om hvilket firma som har laget hvilket prosjekt. Vi har laget en utstilling som viser noen av illustrasjonene arkitektteamene har levert oss.
Disse vil bli tilgjengelig for media i HISNAKUL ved fyret på Andenes
onsdag 9. oktober fra kl. 12.45.
Kl. 13.00 - 13.15
Per Rygh, jurysekretær, Børre Berglund, juryleder/daglig leder i The Whale og Benn Eidissen, styreleder i the Whale møter pressen.
Juryen består foruten jurysekretær og juryleder av Jan Støring og Einar Jarmund (oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund), Hanne Strager, Camilla Ilmoni, Lisbeth Seppola, Jon Ivar Busklein og Rune Rydningen. Alle vil være til stede i pressemøte.
Kl. 13.15 - 13.30
«One on one» med enkeltmedier.
Meld inn ønsker om dette til Camilla Ilmoni på camilla@visitandoy.info
Kl 13:30
er utstillingen åpen for publikum dersom media ønsker kommentarer fra folk flest.
Om The Whale
På Andenes i Nordland har vi siden 2014 jobbet med en helt ny landbasert opplevelse ved kanten av storhavet. The Whale blir en attraksjon i verdensklasse.
Bak the Whale står reiselivsnæringen i Andøy, Andøy Reiseliv, Andøy kommune, Sea Safari og Hvalsafari som har tilbudt møter med hval utenfor Andenes i mer enn 30 år.
AH Holding, Eidissen Consult AS, Norlandia Holding AS er også tungt inne på eiersiden.
I år arrangerte The Whale hvaltivoli midt i Barnas torgdag. Barnen fikk oppleve tidenes flotteste karusell, synging på scenen for dem som turte det, hopping på hoppeslott, og et akvarium med ulike krabber, kreps og fisker og salg av pop-korn. Denne delen ble arran- gert av The Whale med god hjelp fra Teaterklubb 81. Det er første gangen det er hvaltivoli og et så omfattende akvarium på Barnas torgdag, og det ble kjempepopulært.
Fire utvalgte arkitektteam var mandag på tomtebefaring, som start på konkurransen om å utforme bygget som skal huse opplevelsessenteret The Whale. De var mektig imponert over et unikt naturlandskap.
– Dette er en oppgave man drømmer om, en mulighet man får en gang i livet, sier en entusiastisk Eva Seo fra det københavnbaserte arkitektkontoret BIG. Hun får følge av den erfarne arkitekten Reiulf Ramstad:
– Dette er en helt unik plass, som gjør en ydmyk. Her møtes landskap, natur, levende vesen og menneske, sier Ramstad.
Fire anerkjente arkitektteam er valgt ut som finalister i arkitektkonkurransen om The Whale. Forventningene til nybygget er store i Andøy kommune med knappe 5000 innbyggere.
I kommunesenteret Andenes omtales The Whale som det viktigste bygget på 160 år. Da sto Andenes fyr ferdig. Det 40 meter høye smijernstårnet ligger på nabotomta der The Whale skal bygges.
Historisk reiselivssatsing
– Vi skal skape en unik attraksjon om hval, som verden ikke har sett maken til. Vi har jobbet med ambisiøse planer for The Whale i fire år og har stor tro på denne etableringen. Nå har vi gjennomført en prekvalifisering i arkitektkonkurransen der 140 interesserte arkitektkontor fra hele verden lastet ned materiell. Av disse meldte 37 arkitektteam seg på prekvalifiseringen. Team fra hele verden har vist interesse for The Whale. Vi er så heldige og kan velge blant topparkitekter, sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale.
Norsk/dansk finale
De fire finalistene i arkitektkonkurransen for The Whale er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der Bjarke Ingels Group, BIG har gått sammen med ungt norskt miljø, ELEMENT.
– De fire vi har valgt til finalen hadde spennende og inspirerende søknader. Jeg vet at det venter oss en utrolig spennende konkurranse på en fullstendig svimlende spektakulær plass, sier Hanne Strager som har hatt ansvar for utforming av konkurranseprogrammet.
Et signalbygg i fjæresteinene
The Whale skal bygges i fjæresteinene på vestsiden av Andenes i umiddelbar nærhet til sentrum og stedets hvalsafariaktører, Hvalsafari og Andenes Sea Safari.
– Spennende og utfordrende arkitektur og beliggenhet er viktig og avgjørende for et signalbygg som The Whale. Det skal være forbindelser og samspill mellom det som er ute og det som er innenfor veggene, sier Hanne Strager.
Finalistene kommer til Andenes
Den 24. juni kommer finalistene på besøk til Andøy for å oppleve plassen selv.
– Vi har satt sammen et flott program for at de skal få oppleve hvalenes rike! Vi ønsker at arkitektene skal forelske seg i stedet og at de skal sitte igjen med sterke inntrykk av at The Whale og Andøy er enestående i verden, sier Camilla Ilmoni i The Whale. De fire finalistene skal levere sine bidrag i oktober, og den 9. desember kåres det en vinner på Andenes.
Nå skal 37 internasjonale team bli til fire finalister
– En imponerende liste! Her kan dere virkelig velge fra øverste hylle. Dette blir et vanskelig valg, sier Per Rygh. Han er ekspertrådgiveren som skal bistå The Whale når fire finalister skal velges ut blant de 37 arkitektteamene som har meldt sin interesse for å tegne signalbygget The Whale.
– Prekvalifiseringen til arkitektkonkurransen stengte mandag 3. juni. Da hadde 140 interesserte fra hele verden lastet ned materiell. Av disse har nå 37 arkitektteam meldt seg på prekvalifiseringen. Av disse skal vi nå velge fire team som deltar i selve konkurransen, sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale AS.
Internasjonal kompetanse
De 37 teamene består av til sammen mer enn 120 forskjellige arkitektkontorer, designere og fageksperter inne marinbiologi, stedsutvikling og opplevelsesdesign. Mange av de påmeldte er internasjonale team med arbeider bak seg fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, England, Sveits, Italia, Spania og Nederland.
Vi i The Whale er overveldet og utrolig glade over at The Whale vekker sånn interesse globalt blant noen av verdens fremste arkitekter. Samtidig føler vi oss stolte og ydmyke over det store engasjementet og entusiasmen knyttet til The Whale som stråler ut av bidragene, sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Ambisiøst
– Vi skal lage et sted med hval i fokus, som verden ikke har sett maken til. Vi har jobbet med ambisiøse planer for The Whale i fire år og har stor tro på denne etableringen. Vi er inne i en viktig fase nå og er glade for å ha Per Rygh med på laget. Per er en nestor når det gjelder arkitektkonkurranser. Han jobber nå for eget firnma, men har lang fartstid i Norske arkitekters landsforbund der han i de 16 årene før han gikk av med pensjon, for knappe tre år siden, jobbet nettopp med arkitektkonkurranser, sier Børre Berglund.
Arkitektkontorer fra hele verden viser interesse for the Whale. På knappe tre uker har 24 arkitekt-team meldt seg på til prekvalifiseringen til arkitektkonkurransen.
– Vi er overveldet, sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Mercell er det internasjonale firmaet som formidler invitasjonen til prekvalifiseringen. De melder at interessen for The Whale er overveldende. 120 firmaer har lastet ned/bedt om tilgang til materiell om storsatsingen.
Ambisiøst
– Vi skal lage et sted med hval i fokus, som verden ikke har sett maken til. Vi har jobbet med ambisiøse planer for The Whale i fire år og har stor tro på denne etableringen. Også utenfra har vi fått meget gode tilbakemeldinger på planene. Vi fikk nylig muligheten til å presentere The Whale for statsminister Erna Solberg. Også hun var svært positiv til nysatsingen.
Likevel var vi selvsagt spente på om arkitektene ville engasjere seg. Det ville de så til de grader, sier Ilmoni.
15 land
Norge og Danmark dominerer listen, men materiell har også blitt lastet ned av kontorer i følgende land: Spania, Nederland, England, USA, Tyskland, Østerrike, Sverige, Japan, Finland, Sveits, Frankrike, Italia og Filipinene
– Lista inneholder også flere globale kontorer med arkitekt-team i mange land, sier Ilmoni.
3. mai åpnet prekvalifisering. Ilmoni regner med at enda flere vil melde seg på i tiden fram mot fristen 3. juni, og forteller at det daglig kommer nye arkitekter til.
Fire finalister
Etter at prekvalifiseringen lukkes, skal det plukkes ut fire arkitektlag. Disse fire går videre til selve arkitektkonkurransen. De fire finalistene leverer sine forslag i Desember. Vi er veldig spente og har store forventninger, sier Camilla Ilmoni.
The Whale har nådd en ny milepæl: prekvalifisering til arkitektkonkurransen er nå lansert og åpen for hele verden! Vi gleder oss til å se responsen.
Her er linken til prekvalifiseringen.
– Jeg forstår at the Whale skal utnytte det mytiske og mystiske med hvalene på en ny og moderne måte. Det er fantastisk og det blir spennende å se hva det blir til, sa statsminister Erna Solberg til pressen etter at hun fikk presentert The Whale hos Samskap på Andenes 30. april 2019. Camilla Ilmoni var den som presenterte The Whale for statsministeren. – Til vår presentasjon hadde vi forberedt en film som viser hvordan vi har jobbet med lokal forankring fra første dag, sier Camilla Ilmoni.
Solberg dro fram satellitt-satsingen hos Andøy spacecenter og etableringen av The Whale som det mest spennende av det hun ble presentert på Andenes.
– Hval er noe av det mest fascinerende folk vet om. Det er en opplevelse å se, sa statsministeren.
The Whale delte stand med Visit Andøy på årets Norwegian Travel Workshop (NTW) I Ålesund. Det var første gang The Whale var tilstede ute i markedet for å møte turoperatører. Tilbakemeldingene var at The Whale er definitivt noe de ønsket å vite mer om og de venter med spenning på fortsettelsen.
Den 27-29. mars var det arbeidsmøte hos Ralph Appelbaum Associates (RAA) i London. Møtet var en oppfølgning av forrige møte og denne gang var det fokus på å spisse nøkkelkonsept og opplevelsesreisen til og i The Whale. Det ble også diskutert forskjellige målgrupper man ser for seg at blir viktige for The Whale. Nå skal RAA forsette sitt arbeid og ferdiggjøre de første innholdsillustrasjonene. Disse blir en del av arkitektkonkurranseprogrammet som lanseres i løpet av juni. Delegeasjonen fra The Whale besøkte også The Welcome Collection.
Fra The Whale deltok styrleder Benn Eidissen med styremedlem Lisbeth Seppola. Fra prosjektledelsen deltok Camilla Ilmoni og Hanne Strager, og i tillegg var Svein Spjelkavik og Joakim Engel med. RAA-teamet består av Phillip Tefft, Mirko Cerami, Helen Schulte og Sadie Levy Gale.
The Whale har engasjert et tverrfaglig fagpanel til å gi råd i prosessen fram mot arkitektkonkurransen. Den 19-20. mars var fagpanelet invitert til sitt første arbeidsmøte på Andenes der utstillingskonsept og konkurranseprogrammet skulle diskuteres. Fagpanelet møtte også styret til lunsj og delte sine beste råd og erfarnger med styret.
Andre arbeidsmøte sammen med teamet fra RAA men denne gang i London. RAA hadde jobbet videre med alle idéer og innspill de fått fra andværinger under sitt besøk på Andenes i februar. Den første beskrivelsen av hovedkonsepter i The Whale ble presentert av Helen Schulte som er tekstforfatter og konseptutvikler. Vi fikk også se de aller første observasjonskissene på siktlinje fra lokasjonen tegnet av Mirko Cerami. En givende dag med gode diskusjoner.
Vi ønsker å si tusen hjertelig takk til de 50 andværingene som kom på workshop og for alle viktige innspill til oss i det videre arbeid. Vi har renskrevet alle innspill og tar de videre med når vi nå skal i gang med å skrive konkurranseprogrammet til arkitektkonkurransen.
Den 7.2.2019, var andværinger og folk fra hele regionen invitert på workshop i regi av «The Whale». Målet med workshopen var å samle inn de beste idéerne til det som skal bli en unik attraksjon og gi deltakerne en mulighet til å møte teamet fra RAA (Ralph Appelbaum Associates) som har fått jobben med å lage et utkast til innholdet i «The Whale». Det ble utradisjonell workshop der deltakerne fikk være med på en vandring i området kring fyret og oppleve både hval, lyd og sløyken på en unik måte.
Kvelden blev magisk!
2019 er et spennende år. De første idéerne om innhold skal konkretiseres og utforming av bygget skal på plass. I mai skal arkitektkonkurransen lanseres og vi arbeider nå med forberedelser av konkurranseprogrammet (briefen) som skal være grunnlag for arkitektkonkurransen
The Whale har nå fått med seg nok et solid navn på laget: Ralph Appelbaum Associates (RAA).
RAA er et av verdens fremste firma innen utstillingsdesign med 200 ansatte, og kontorer i New York, London, Beijing, Berlin, Moskva og Dubai. RAA står bak en rekke store utstillinger som Kronjuvel-utstillingen i The Tower of London, London transportmuseum, John Lennon-utstillingen i New York, IKEA-utstillingen i Sverige, Nasjonalmuseet i Skotland, NASCAR Hall of Fame i USA, Boris Jeltsin museet i Russland, Framtidsmuseet i Rio og Volkswagen Autostat i Tyskland.
RAA skal designe de første illustrasjonene som skal bli innholdet i «The Whale».
Den 5 – 8. februar kom Phillip Tefft, Mirko Cerami og Helen Schulte fra RAA på besøk til Andenes for å ha arbeidsmøte med både prosjektledelsen og styret.
– For oss er det en ære å jobbe med The Whale. Folkene våre har nærmest stått i kø for å få være med på dette spennende og viktige prosjektet, sier Philip Tefft, direktør for Ralph Appelbaum Associates London.
Denne uka er tre representanter fra RAA sitt London-kontor i Andøy for å møte styret i The Whale og for å diskutere innholdet i The Whale.
Styret og prosjektadministrasjonen i The Whale AS har vært på studietur i Lofoten den 11.12. Vi ønsker å si tusen hjertelig takk til Geir Are Johansen, Ole Martin Hammer, Brynjar Pettersen, og Hege Anita Eilertsen i Museum Nord for fantastisk vertskap i Nyvågar. Det var interessant og inspirerende å høre om storsatsingen SKREI samt å få omvisning på Galleri Espolin, Lofotmuseet og i Lofotakvariet, og ikke minst å få oppleve blot på Lofotr som avslutning på dagen. Vi ser frem til videre samarbeid!
The Whale arbeider nå intenst med siste fase av forprosjektet for å nærme oss realisering av den mest unike hvalattraksjonen i verden. I løpet av det kommende året er det mye spennende å vente og vi tjuvstartet 2019 med en trivelig aften der vi inviterte andværinger med på en ny del av denne uforglemmelige reisen. Programmet inneholdt status på Andøys viktigste reiselivsprosjekt noensinne, kunnskap om hval og forriskende kulturinnslag. Arresten serverte buffet “Smak fra havet “ og det ble en fin kveld!
Eierne i The Whale AS går inn med 1 million kroner i forprosjekt fase 3 og sammen med tilskuddet fra Samskap på 1,954 millioner vil det å sikre fremdriften i The Whale.
Idag var det styremøte i The Whale AS på Andenes og på agendaen var det workshop i visjon og misjon for The Whale.
Den 2. mai var regionens politikere, reiselivsnæring og andre gjester samlet i kulturfabrikken på Sortland for å markere avslutningen av forprosjekt fase 2. og feire begynnelsen av neste fase. På slutten av arrangementet ble det også avslørt hvor The Whale skal bygges. Det er inngått en opsjonsavtale med Yngve Fredheim om kjøp av åtte mål tomt i Sløyken, like ved fyret på Andenes.
En viktig milepæl nådd! I kommunestyremøtet den 23. april behandlet Andøy kommune saken om kommunalt aksjekjøp i The Whale AS. Det ble bestemt at Andøy kommune går inn for å kjøpe aksjer i The Whale AS og blir dermed eier sammen med Adolfsen Group, Andenesfisk og Eidissen Consult, Andøy Reiseliv SA, Hvalsafari AS og Sea Safari AS. Dermed har The Whale kommet seg et stort skritt fremover på veien mot målet.
I forbindelse med hvalsymposiet fikk seks år gamle Elliot møte hvalforskerne. Elliot har et stort interesse for livet i havet, hval og hvallyder. Sammen med hvalforskerne dro han ut på hvalsafari utenfor Andøyfor å lytte på hval med verdens fremste hvalforskere. På forhånd hadde Elliot forberedt noen spørsmål han ønsket å stille forskerne. Vet dere svarene på Elliots spørsmål?
«The Whale» er inne i en viktig fase der prosjektet skal forankres i nasjonale og internasjonale forskningsmiljø. I den forbindelse har vi invitert ledende hvalforskere fra Norge, England, Madeira, Azorene, og Kanada til workshop den 10-11. mars på Andenes. Hensikten med workshopen er å få innspill til hvordan «The Whale» kan bli en attraktiv arena for forskning og formidling knyttet til hav, sjøpattedyr, klima, miljø og bærekraft.
Deltakere på symposiet: Jonathan Gordon (Research fellow Sea Mammal Research Unit), Phil Hammond (Professor, Sea Mammal Research Unit), Luis Freitas (MSc Marine Fisheries Sciences, Museu da Baleia da Madeira), Monica Silva (Marine Biologist, PhD, MARE – Marine and Environmental Sciences Centre IMAR – Institute of Marine Research), Dr Lance Barrett – Lennard (Director Marine mammal research program, Vancouver Aquarium), Petter Helgevold Kvadsheim (Principle scientist, PhD, Norwegian Defence Research), Eve Jourdain (Phd student, Norwegian Orca Survey) og Tiu Similä (Phd, Whale Scientist).
Den 5-8. mars var styringsgruppa i The Whale på studietur til Danmark. Turen gikk til tatens Naturhistoriske Museum i København, Moesgård Museum i Århus og Vadehavscentret i Vestjylland.
WHALE ’N’ ALE var en kveld der vi ønsket å takke alle som har støttet og bidratt til at The Whale har kommet så langt som det er i dag og at 22. mars ble en uforglemmlig dag.
Forprosjekt fase 2 av The Whale er i gang og i den forbindelse inviteres næringsliv til workshop den 28. november. Hensikten med workshopen er å få innspill til hva bygget som skal romme «The Whale» ellers kan brukes til. Dette gjelder både permanent bruk og midlertidige ordninger.
Støtten på 1,3 millioner fra Samskap, omstillingsprogrammet i Andøy kommune, sikrer full fremdrift i The Whale. I forprosjekt fase 2 skal man avklare eierskapet, plassering og innholdet i attraksjonen.
Onsdag 24. mai var det møte i styringsgruppa i «The Whale», og der ble det vedtatt å gå videre med prosjektet.
The Whale-paraden ble en spektakulær suksess. I forbindelse med at forprosjektet til The Whale ble presentert, ble andværingene invitert til å gå sammen med en 13 meter lang, oppblåsbar og flyvende spermkval gjennom sentrum av Andenes.
Unger fra hele Andøy har laget kvaltegninger som skal vises ved kvalsenteret på Andenes i hele sommer. – Vi skal markere at Andøy er det beste stedet å komme til for å lære mer om kval, sa ordfører Jonni Solsvik da han åpnet utstillingen med rundt 100 barn og voksne til stede.
Den 22. mars markeres starten på neste fase av det store og viktige reiselivsprosjektet. Avslutninga av forprosjektet markeres med workshop og stor parade på Andenes.
De yngste i Andøy skal få lage den første utstillingen i til storsatsinga The Whale. Utenfor Andøya holder hele ni ulike hvalarter til, og nå jobber de ni barnehagene med hver sin hval – for å lage ei flott utstilling. Barnas utstillings skal være en del av The Whale Kickoff-arrangementet for neste fase som går av stabelen 21-22.mars.
Støtten fra Nordland Fylkeskommune er av avgjørende viktighet for «The Whale», og innebærer at man kan gi full gass i det videre arbeidet.
Styringsgruppa i The Whale var på studietur til Island der de besøkte utstillingene "Whales of Iceland" i Reykjavik, "Eldheimar Museum" på Vestmannaeyar og "Settlement Center" i Borgarnes. Styringsgruppa hadde også møte med representanter fra IceWhale, María Björk Gunnarsdóttir, og IFAW (International Foundation for Animal Welfare) Sigurstein Másson.
Næringsstyret i Andøy kommune har tro på prosjektet «The Whale» og bevilger 200.000 kroner til forprosjektet.
Styringsgruppa består av Lisbeth Seppola, Styreleder Andøy Reiseliv SA, Jonni Solsvik, Ordfører Andøy Kommune, Arne Hjalmar Hanssen, President NAROM, Benn Eidissen, Styreleder Hvalsafari Andenes, Gunnar Jan Olsen, Styreleder Sea Safari Andenes, Hanne Strager, Biolog og utstillingsutvikler, samt Brynjar Pettersen, Daglig leder Museum Nord avd. Vesterålen. Børre Berglund, Reiselivsrådgivning (BBR) er prosjektleder og Camilla Ilmoni, Daglig leder Andøy Reiseliv SA prosjektkoordinator.
Det store engasjementet og entusiasmen på workshopen «The Whale» blir tatt vare på og prosjektet går inn i neste fase mot realisering av «The Whale».
I forbindelse med planer om etablering av et Hvalmuseum/attraksjon på Andenes ble næringsliv og innbyggere i Andøy invitert til workshop onsdag 2. mars 2016. Workshopen gikk av stabelen på Romskipet Auroa i Birkeland Auditoriet, Andøya Space Center og ble ledet av Børre Berglund fra rådgivingsselskapet BBR. Hensikten med workshopen var å diskutere idéen om etablering av en ny attraksjon i kommunen, hva som kreves og hva en slik attraksjon kan gi oss av mer besøk og omsetning.
Første workshopen «The Whale» – som planlegges til den 2 mars – blir avgjørende for arbeidet med å etablere et nasjonalt Hvalmuseum på Andenes.
«The Whale»-prosjektet begynte i det små en ettermiddag i januar 2015. En gjeng entusiaster møttes på Hvalsenteret for å diskutere mulighetene for å etablere en hvalattraksjon i verdensklasse på Andenes. Daglig leder i Andøy Reiseliv, Camilla Ilmoni, tok initiativ til møtet og andre deltakere var utstillingsekspert Hanne Strager, daglig leder i Hvalsafari Geir Maan, salgssjef i Hvalsafari Daniele Zanoni, daværende styreleder i Andøy Reiseliv Lisbeth Seppola, og designer Svein Spjelkavik fra God Strek. Alle var enige om at Andøy har de beste forutsetningene for å bli en verdensledende hvaldestinasjon og at etableringen av en unik hvalattraksjon var den rette veien å gå. Etter møtet dro den samme gjengen på kveldskaffe hjem til ordfører Jonni Solsvik for å drøfte idéen videre. Den kvelden ble det bestemt at Andøy skulle satse videre på idéen og at Andøy Reiseliv skulle ta ansvaret for å igangsette en forstudie. «The Whale» -prosjektet var født.