Følg prosessen
The Whale blir til
Utforsk
Dette er The Whale
Hold deg oppdatert
Aktuelt
Foto: Camilla Ilmoni
Bleikstranda, ved bygda Bleik på vestsiden av Andøya – kjent for sin spektakulære natur og lange, hvite sandstrand. Foto: Svein-Terje K. Eliassen

Andøy i Vesterålen

Plassert på Andenes, helt ytterst mot Atlanterhavet, vil The Whale ligge på et av Europas mest spektakulære steder og gi besøkende direkte tilgang til storslått natur.

Andenes ligger på den nordlige spissen av Andøya, den nordligste øya i Vesterålen-Lofoten, 300 kilometer nord for polarsirkelen. Med sin beliggenhet på 69 grader nord er området dypt inne i det arktiske beltet, men takket være havstrømmene forblir vintrene overraskende milde, og havet fryser aldri.

Andøya kjennetegnes av majestetiske fjelltopper og hvite strender på vestsiden, som vender mot det åpne havet, og lavområder dekket av store myrlandskap på østsiden, som strekker seg mot Andfjorden. Langs den ville og vakre vestkysten ligger flere idylliske fiskevær, med Andenes som øyas sentrum, kjent for sin største fiskehavn, flyplass og fergeforbindelse over fjorden.

På grunn av Andøyas beliggenhet på en høy breddegrad skinner midnattssolen fra midten av mai til slutten av juli. Om vinteren stiger solen derimot ikke over horisonten, men de mørke vinternettene byr ofte på spektakulært nordlys – en ekstra opplevelse for besøkende i vintermånedene.

Foto: Camilla Ilmoni
Figur fra Mareano/NGU.

Bleiksdjupet

Andenes er et unikt sted. Det er det stedet i Europa hvor dyphavet ligger nærmest land. Bare ti kilometer fra kysten stuper kontinentalsokkelen bratt nedover, og kaldt, næringsrikt vann strømmer opp til overflaten. Denne undersjøiske canyonen, Bleiksdjupet, strekker seg helt inn mot Andøyas kyst og skaper ideelle forhold for et usedvanlig rikt marint liv og optimale forhold for flere hvalarter – særlig spermhvalen, hvor hannene oppholder seg her hele året. I tillegg kan flere andre arter ofte ses, inkludert spekkhoggere, knølhval, finnhval, grindhval, vågehval og delfinarter som kvitskjeving, kvitnos og nise.

Takket være nærheten til dyphavet er det mulig å nå hvalene med en kort båttur fra land. Dette gir en enestående mulighet til å oppleve og komme tett på ulike hvalarter året rundt. Ingen andre steder i Europa kan du se et så variert utvalg av hvalarter gjennom hele året.

Foto: Lundqvist/Bjønnes, Hvalsafari AS

Hvalsafari og naturopplevelser

Andenes var det første stedet i Norge hvor hvalsafari ble etablert, allerede i 1988, og det vokste raskt til å bli en stor attraksjon. Siden den gang har Andenes vært kjent som et av verdens beste steder for å oppleve hval.

Omtrent 50 000 besøkende kommer til området hvert år for å se hval og delta i andre friluftsaktiviteter som fotturer, fuglekikking, camping, kajakkpadling og fiske. Antallet besøkende øker jevnlig og forventes å fortsette å vokse. Siden hvalsafariens oppstart på Andenes har industrien vokst betydelig, og hvalsafari tilbys nå mange steder, særlig i Nord-Norge. Sesongen har også blitt utvidet, og hvalsafari er nå tilgjengelig året rundt.

Andenes er fortsatt ledende innen hvalsafari. Enkelte aktører på Andenes tilbyr unike opplevelser hvor man kommer tett på hvalene, kombinert med forskning. Forskningsaktivitetene inkluderer blant annet datainnsamling under turene og bruk av en ID-katalog for å identifisere og studere hvalene. Arbeidet er en del av et internasjonalt forskningsmiljø som inkluderer forskere og studenter fra Europa og resten av verden.

Les mer om hvalsafarier og forskning her:

Foto: Camilla Ilmoni
Foto: Camilla Ilmoni
Foto: Camilla Ilmoni
Foto: Camilla Ilmoni
Foto: Camilla Ilmoni
Foto: Camilla Ilmoni

Hvordan komme til Andøy

Det er mange måter å reise til Andøy på, enten med fly, bil, buss eller båt. Andøya lufthavn ligger nær Andenes med daglige flyvninger, og veiforbindelsene til øya inkluderer både nasjonale turistveier og ferger om sommeren. Hurtigruten anløper også Andøy daglig. For detaljer om reiseruter og alternativer, se Visit Andøy og Visit Vesterålen .

Prosjektet er støttet av