Følg prosessen
The Whale blir til
Utforsk
Dette er The Whale
Hold deg oppdatert
Aktuelt

Oceans of Hope

Oceans of Hope er et initiativ fra The Whale som gir barn og unge en plattform til å dele sine håp og visjoner for havet og fremtiden. Gjennom dette prosjektet får ungdom muligheten til å utforske og diskutere viktige temaer som hav, klima og biologisk mangfold. Målet er å engasjere den kommende generasjonen, sette fokus på bærekraft og inspirere til handling som kan beskytte havet og dets økosystemer for fremtiden.

Julie Packard, medgrunnlegger og administrerende direktør for Monterey Bay Aquarium.

Den første konferansen

Oceans of Hope ble lansert i februar 2023 med en hybridkonferanse som samlet flere hundre deltakere fra Andøy og Mo i Rana. Denne første konferansen var et samarbeid med Andøy videregående skole, Polarsirkelen videregående skole, ungdomsrådet i Andøy og ungdommens fylkesråd i Nordland. Gjennom dagen fikk ungdom møte eksperter fra ulike felt som delte sine perspektiver på havets betydning for klima og biologisk mangfold.

Blant bidragsyterne var Julie Packard fra Monterey Bay Aquarium, Heidi Pearson fra University of Alaska, Peter M. Haugan fra Havforskningsinstituttet, og Audun Rikardsen fra UiT. Konferansen inkluderte også inspirerende historier fra lokale stemmer, som fisker Monica Amsen og fotograf Audun Rikardsen. Ungdommene fikk delta i diskusjoner, se videopostkort fra forskere og eventyrere, og høre innlegg fra internasjonale eksperter.

Ungdomskonferanse Oceans of Hope. Foto: Svein Spjelkavik

Barnas håp for havet og fremtiden

Høsten 2023 utvidet Oceans of Hope sitt arbeid til å inkludere yngre barn, med workshops arrangert både på Azorene og Andøy. Gjennom prosjektet «Fra Fenais til Fenais» samarbeidet The Whale med Carlos Machado Museum på Azorene for å arrangere en workshop i Fenais da Luz på São Miguel, i samarbeid med en lokal skoleklasse.

Barna fikk møte João Luís Mariano, en tidligere hvalfanger fra Azorene, som delte historier om livet i hvalfangsttiden. Etter diskusjonen ble barna oppfordret til å uttrykke sine tanker og følelser gjennom tegninger og tekster.

Les mer om prosjektet «Fra Fenais til Fenais».

Gjennom aktivitetene fikk barna i Andøy og på Azorene lære om hvalenes og havets betydning, både historisk og i dag. Resultatene fra workshopene har blitt presentert gjennom utstillinger og videoer som reflekterer barnas visjoner.

Den første lanseringen av barnas tanker fant sted på Andøy i januar 2024, i forbindelse med åpningen av Bodø som Europeisk kulturhovedstad 2024. Utstillingen ble også en sommerattraksjon i sentrum av Andenes og ble vist i Bodø under avslutningen av kulturhovedstadsåret i november 2024.

«Nordland trenger nye attraksjoner for å gjøre fylket til et bra sted for turister.»
Markus Gabor

Samarbeidspartnere

Oceans of Hope-konferansen 2024:

The Whale AS, Andøy kommune, Andenes videregående skole, Polarsirkelen videregående skole, Mo i Rana, Andenes skole, Elevrådet ved Andenes videregående skole og Ungdommens fylkesråd Nordland.

Barnas håp for havet – utstillingen 2024:

The Whale AS, Andøy kommune, Bodø 2024, Teaterklubb 81 (Andøy), Fenais-a-Fenais-prosjektet (EEA/EØS) og Ungdommens fylkesråd Nordland.

 

Prosjektet er støttet av