Følg prosessen
The Whale blir til
Utforsk
Dette er The Whale
Hold deg oppdatert
Aktuelt
13.01.2024

Tyvstarter Bodø 2024 i Andøy

Stort engasjement blant barn og unge for å skape unik lysfest i Andøy

«Åpning av kulturhovedstadsåret Bodø2024 lørdag 13. januar, den dagen Andenes – og dermed hele Nordland – får sola tilbake». Akkurat slik ble det formulert i søknaden da Bodø søkte om å bli Europeisk Kulturhovedstad. 3. februar er den store åpninga i Bodø. Men i Andøy tyvstarter de festen helt ute på nordspissen av Nordland, allerede 13. januar med solfest, barn som deler tanker om håp for havet, sanger om sola, lysinstallasjon og foredrag om framtida.

– Lørdag 13. januar blir en spesiell for Andenes og hele Nordland. Vi markerer tilbakekomsten av sola og tyvstarter kulturhovedstadsåret med en helt spesiell lysfest. Barn og unge fra hele Andøy har engasjert seg for å skape en fest som hyller lysets betydning for oss her i nordlige områder.

Vi er overveldet av engasjementet fra barn og unge som har stått på for å skape lyssinstallasjoner, bygge lysskulptur, øvd på å sanger og historiefortellinger. Det rører oss, og vi håper at folk tar seg tid til å bli med på festen, sier Sindre Wolf, virksomhetsleder kultur og publikumssenter i Andøy kommune.

Håp for havet

– I butikkene på Andenes har du kanskje allerede lagt merke til bilder av barn fra Andøy med sitater. Disse barna har deltatt i workshops om havet og hvaler, og deler sine tanker om fremtiden. Stopp opp, les og la deg inspirere av hva fremtidens generasjon ønsker for verden rundt dem, sier Camilla Ilmoni i The Whale. 

Lysfesten begynner allerede torsdag 11. januar der du inviteres bak bak lyset og utforske arbeidet til lysdesignere Charles Wadel Ellingsen (Dagny, Ola Bremnes, Violet Road, Moddi m.fl.). I samtale med Svein Spjelkavik, tar Charles deg med inn i sitt spennende og visuelle arbeid med lys. Dette arrangementet finner sted i kommunestyresalen.

Lysfest

– Lørdag 13. januar starter første arrangementet ved Andenes fyr. Det blir Lysfest der tiåringene, Agnes Ra Vollan fra Åse og Oliver Adolfsen Dahler fra Andenes er programledere. De vil lede publikum gjennom en underholdende halvtime med fokus på lyset som vender tilbake, samt barns håp for havet og hvalene, Alle fjerdeklassinger i hele Andøy deltar felleskor ledet av sanger Cristina Andersen, sier Sindre Wolf.

Neppe sol

– Det er kun fra toppen av fyret vi kan se sola den 13. januar i år, men det er meldt overskyet hele dagen, og det betyr at sola neppe blir å se på Andenes. På kvelden er det uansett mørkt og vi inviterer vi alle til en stemningsfull lysvandring rundt om i Fyrvika. Ta med lommelykt eller hodelykt og bli med på en familievennlig vandring som varer mellom 30 og 45 minutter. Vandringen starter ved fyret og avsluttes med tenningen av en stor lysskulptur utenfor Fyrvika (gamle HISNKUL). Det er ungdom fra Vesterålen som setter sammen lysskulpturen av lamper folk har levert inn. Lysdesigner Chales Wadel Ellingsen i firmaet Superlys leder arbeidet.

Newth og ny, regional gruppe

Dagen avsluttes med et kveldsarrangement inne i Fyrvika.  Her presenter en av Norges mest populære foredragsholdere, astrofysiker Eirik Newth tanker om framtida. Avslutningen inkluderer også sanger om lys av Arian Hanssen fra Alsvåg i Øksnes, med pappa Truls Petter, og Mathea Lian fra Andenes, med mamma Tone Skagen. Det er første gang denne kvartetten opptrer sammen. De er blant de beste sangerne på hver sin side av Gavlfjorden. Vi ser virkelig fram til dette, sier Wolf.

Lys, håp og fellesskap

– På vegne av alle barn, unge og resten av arrangørene, ønsker vi dere hjertelig velkommen til en fest fylt med lys, håp og fellesskap. Vi synes det er inspirerende at arrangørene fra Bodø 2024 hadde Andøy med i planene helr fra starten. Det lover godt for ambisjonen om at kulturhovedstadsmarkeringa blir for hele Nordland. sier Sindre Wolf. 

Alle arrangementene er gratis. Lysfesten arrangeres av Andøy kommune i samarbeid med Oceans of Hope/The Whale, TK’81, RMR og Vesterålen Kultursamarbeidet. Med støtte fra BODØ 2024.

Icon av Galleri

Prosjektet er støttet av

FOOTER