Følg prosessen
The Whale blir til
Utforsk
Dette er The Whale
Hold deg oppdatert
Aktuelt
Barn i Andøy øver på sang før Lysfesten, som markerer starten på kulturhovedstadåret Bodø2024. Foto: Svein Spjelkavik.
Barn presenterer sine håp for havet og fremtiden under Lysfesten den 13. januar i Fyrvika på Andenes, foran et publikum på 250 mennesker. Foto:Svein Spjelkavik

The Whale for barn og unge

I utviklingen av The Whale har vi et sterkt fokus på å skape opplevelser for barn og unge. De er fremtidens forvaltere av havet, og vi ønsker å gi dem opplevelser som både inspirerer og engasjerer. Derfor legger vi vekt på å tilrettelegge for at familier, skoleklasser og utdanningsinstitusjoner kan utforske og lære om havets verden på en spennende og meningsfull måte. Gjennom aktiviteter og undervisningsprogrammer gir vi barn og unge muligheten til å forstå havets betydning og deres egen rolle i å ta vare på det.

I The Whale blir de store spørsmålene om biologisk mangfold, ressursforvaltning og klimaendringer gjort relevante og engasjerende for våre gjester. Et besøk hos oss er både en opplevelse og en mulighet til å lære om livet i havet – uten at det føles som en dag på skolen.

The Whale fokuserer spesielt på å styrke barn og unges forståelse for havets biologiske mangfold og samspillet mellom natur og mennesker. Hvalenes ikoniske rolle gjør dem til fantastiske ambassadører for det marine miljøet, og vi ser det som vår oppgave å skape engasjement og interesse hos den oppvoksende generasjonen.

Barn og unge i utviklingen av The Whale

Barn og unge har allerede vært en viktig del av utviklingen av The Whale. Gjennom ulike prosjekter og aktiviteter har de fått bidra og påvirke våre satsinger. Den største satsingen hittil er initiativet Oceans of Hope, som er en arena hvor barn og unge kan uttrykke sine tanker og drømmer om fremtiden, havet og hvalene.

Initiativet startet med en stor ungdomskonferanse i februar 2023, hvor flere hundre elever fra Nord-Norge deltok. Her fikk de høre foredrag fra nasjonale og internasjonale eksperter innen hav, klima, miljø og hval. Oceans of Hope har siden blitt videreført med et fokus på barneskoler og "barnas håp," noe som resulterte i en utstilling som var en del av avslutningen på Bodø som europeisk kulturhovedstad i november 2024. Denne utstillingen skal også vises på Andenes i januar 2025.

Les mer om Oceans of Hope her.

Her er noen av aktivitetene der barn og unge har deltatt og bidratt, samt arrangementer som er spesielt rettet mot dem:

Barn i Andøy koser seg med å male hvalmalerier til utstillingen «Hvalenes rike». Foto: Alf-Ragnar Olsen

Kunstutstilling «I hvalenes rike» (2017)
I mars 2017 markerte The Whale en viktig milepæl med en stor folkefest og hvalparade. Som en del av feiringen laget barn fra barnehagene i Andøy en kunstutstilling i skjelettrommet på Hvalsenteret. Tegningene, laget av barn fra hele kommunen, var en hyllest til hvalene og havet, og ble stilt ut gjennom hele sommeren. Rundt 100 barn og voksne var til stede da ordfører Jonni Solsvik åpnet utstillingen og erklærte Andøy som det beste stedet å lære om hval.

Svein-Terje K. Eliassen leser "Gutten og hvalen" for barnehager av illustratør og forfatter Linde Faas. Foto: Camilla Ilmoni

Historiefortelling for barnehager (2019)
I 2019 inviterte The Whale barnehagebarn til en magisk opplevelse med historiefortelling og animasjon. Det var høytlesning av barneboken Gutten og hvalen av Linde Faas, en rørende historie om vennskap mellom en gutt og en hval som drar på oppdagelsesferd sammen. Mens Svein Terje K. Eliassen leste høyt for barna, ble bokens vakre illustrasjoner animert og vist på storskjerm.

Hvalambassadør Elliot Meier møtte Kronprinsen (2020)
Elliot Meier, en ung hvalentusiast fra Sortland, har vært ambassadør for The Whale siden han var seks år gammel. Den 5. mars 2020 fikk han æren av å møte Hans Kongelige Høyhet Kronprins Håkon i Fyrvika på Andenes. Møtet fant sted under Kronprinsens besøk i området, og Elliot fikk muligheten til å dele sin store lidenskap og kunnskap om hvaler med Kronprinsen.

Barn inviteres til å navngi The Whales maskot. Foto: Camilla Ilmoni

Teddynauten og Torhval (2022)
I 2022 samarbeidet The Whale og Andøya Space om å engasjere skoleelever i Andøy, med et felles mål om å skape interesse for hav og verdensrom blant barn og unge. Maskotene – en spermhval fra The Whale og Teddynauten, Andøya Spaces romfarer – utforsker sammen havets dyp og rommets ytterkanter. Prosjektet viser de fascinerende parallellene mellom havet og verdensrommet og inspirerer elever til å lære mer om begge.

Som en del av samarbeidet fikk elevene bidra til å navngi The Whales nye maskot, en spermhval som bor i en undervannsgrotte. Det kom inn hele 194 kreative navneforslag, og Thorval ble valgt som det endelige navnet. Navnet ble annonsert under en spesiell skoleavslutning med Øisteins blyant, som engasjerte barna med tegning av maskotene og inspirerte til kreativ utfoldelse.

Barna møtte tidligere hvalfanger som delte sine haveventyr. Foto: Filipa Grelo

Workshop for barn i São Miguel og Andøy (2023)
I 2023 arrangerte The Whale workshops for barn på São Miguel på Azorene og i Andøy. Gjennom disse workshopene utforsket barna havets betydning og delte sine håp for fremtiden. São Miguel og Andøy er knyttet sammen gjennom spermhvalenes vandring mellom områdene, og workshopene fremhevet deres felles ansvar for å beskytte havet.

Ungdomskonferansen Oceans of Hope – bilde fra delen som foregikk på Andenes. Foto: Svein Spjelkavik.

Oceans of Hope - ungdomskonferanse (2023)
I februar 2023 ble Oceans of Hope lansert med en hybrid ungdomskonferanse som samlet flere hundre deltakere fra Andøy og Mo i Rana. Gjennom inspirerende foredrag fra nasjonale og internasjonale eksperter fikk ungdom muligheten til å lære om havets betydning for klima og biologisk mangfold. Konferansen ble arrangert i samarbeid med lokale skoler og ungdomsråd og la grunnlaget for videre arbeid med barn og unge. 
Les mer her.

Publikum beundrer lysskulpturen under Lysfesten i Fyrvika på Andenes. Foto: Svein Spjelkavik

Lysfesten (2024)
Som en del av tyvstarten på Bodø2024 arrangerte Andøy en lysfest i Fyrvika den 13. januar 2024. Barn og unge fra hele kommunen deltok med lysinstallasjoner, musikk og historier som fremhevet håp for havet og fremtiden. Arrangementet markerte tilbakekomsten av solen og samlet over 250 deltakere til en feiring av lysets betydning i nord.

Leder for Ungdommens fylkesråd Nordland, Emma-Sofie Olafsen (til venstre), sammen med en fra publikum under åpningen av Oceans of Hope-utstillingen i Bodø. Foto: Svein Spjelkavik

Oceans of Hope-utstilling i Bodø (2024)
I november 2024 ble utstillingen Barnas håp for havet vist i Bodø som en del av avslutningen på kulturhovedstadsåret Bodø2024. Utstillingen presenterte tanker og kunst fra barn i Andøy og São Miguel, to steder knyttet sammen av havet og spermhvalenes vandring. Gjennom utstillingen fikk publikum oppleve barnas visjoner for en bærekraftig fremtid.

Prosjektet er støttet av