The Whale er stolt partner i forsknings- og utviklingsprosjektet «Fra Fenais til Fenais», et samarbeid mellom Carlos Machado Museum på Azorene, Universitetet i Tromsø (UiT), The Whale AS, Húsavík Hvalmuseum og Stefansson Arctic Institute fra Island. Prosjektet, støttet av EEA Grants, hadde sitt oppstartsmøte på Azorene i mars 2022 og pågikk frem til november 2024.
Prosjektets hovedmål var å restaurere og revitalisere kulturarv langs en kyststripe nord på øya São Miguel på Azorene. To historiske bygninger ble restaurert og gitt nye funksjoner for å tjene lokalsamfunnet. Den ene bygningen har blitt et kunnskapssenter og hvalfangstmuseum, mens den andre har blitt et senter for matkultur og kulturarv. Begge møteplassene har engasjert lokalbefolkningen og skapt ringvirkninger i næringslivet, i tillegg til å generere nye arbeidsplasser i regionen.
The Whale bidro aktivt gjennom deltakelse i en prosjektgruppe som utforsket museers rolle i å fremme kultur og sosial endring i lokalsamfunn. Camilla Ilmoni fra The Whale deltok i arbeidsgruppen, og The Whales erfaring med forankringsarbeid og kommunikasjon var verdifull for prosjektet. Gjennom tidligere arbeid med involvering av lokalbefolkningen i Andøy har The Whale vist hvordan kulturprosjekter kan skape engasjement og identitet i lokalsamfunn.
Prosjektet ble avsluttet i november 2024 med gode resultater. De to restaurerte bygningene fungerer nå som aktive møteplasser for workshops, seminarer og arrangementer som styrker lokalsamfunnet. Sluttresultatene fra prosjektet vil bli presentert i en endelig rapport som publiseres i april 2025.
Les mer om prosjektet her:
From Fenais to Fenais – Matrix Culture of Local Development
The Whale er del av referansegruppen for Marma-detox-prosjektet, ledet av Dr. Anders Goksøyr ved Universitetet i Bergen. Prosjektet fokuserer på å forstå hvordan miljøgifter påvirker store marine pattedyr, som spiller en kritisk rolle som toppredatorer i marine økosystemer. Forskningen er tett knyttet til målene i FNs havforskningstiår og er avgjørende for å overvåke og redusere påvirkningen av forurensning på marine pattedyr og det bredere miljøet.
The Whale er også en del av forskningsprosjektet "Vår egen Moby Dick," ledet av professor Audun Rikardsen ved UIT, Norges arktiske universitet. Den mytiske spermhvalen, som er attraktiv for hvalturisme og finnes i stort antall langs kontinentalsokkelen utenfor Nord-Norge og Svalbard året rundt, er også sårbar for menneskelig påvirkning. Vi vil bruke ny teknologi for å øke kunnskapen om spermhvalen og andre hvalarter, for å møte utfordringene og etablere et nytt kunnskapsbasert grunnlag for en attraktiv og bærekraftig hvalturismeindustri.