Følg prosessen
The Whale blir til
Utforsk
Dette er The Whale
Hold deg oppdatert
Aktuelt
13.02.2023

The Whale går nye veier - Annerledes hav-konferanse for flere hundre ungdommer

 – Vi skal arve denne jorda, og vi trenger kunnskap for å ta vare på havet på en best mulig måte, sier Elida Lian, leder av elevrådet ved Andøy videregående skole. Hun er en av flere hundre unge nordlendinger som deltar i konferansen «Oceans of Hope».

Hanne Strager og Camilla Ilmoni hos The Whale lager konferansen i samarbeid med Andøy videregående skole og Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana. Ungdomsrådet i Andøy og ungdommens fylkesråd i Nordland er også samarbeidspartnere for en annerledes hav-konferanse.

– 22. februar 2023 er det klart for en uvanlig ungdomskonferanse. Konferansen er en hybridkonferanse, hvor noen av innlederne er fysisk til stede både i Andøy og i Rana, mens andre deltar via digitale medier. De inviterte foredragsholderne skal bidra med ulike perspektiver på hav, klima og biologisk mangfold. Vi forventer at hundrevis av elever i videregående skoler i Nordland deltar i konferansen, sier Hanne Strager hos The Whale.

Vil vekke

– The Whale tar initiativ til denne konferansen for å kommunisere hvilken posisjon The Whale vil ta med hensyn til bærekraft i forhold til havet og hvalene. Dette bygger på The Whale sin visjon som er «Gjennom storslåtte opplevelser, nye perspektiver og nære møter skal vi vise hvalen, vekke menneskene og vokte havet», sier Camilla Ilmoni i The Whale.

Glad for å være med

– I august fikk jeg komme til Andøya og fikk presentert planene for The Whale. Dette er virkelig et unikt prosjekt. Etter at regjeringen ikke ville støtte med penger begynte jeg å tenke på hva som skulle skje videre, og derfor er jeg veldig glad for å kan være en del av veien videre. Dette er et kult, og ikke minst et viktig prosjekt som det er veldig gøy å gjennomføre, sier Stine Wingan Larsen fra Melbu. Og representant for ungdommens fylkesråd i Nordland.

Også Markus Gabor heier på The Whale, og har selv medvirket til at konferansen blir gjennomført på sitt hjemsted, Mo i Rana. 

– Jeg synes at prosjektet The Whale høres veldig spennende ut. Jeg tenker at Nordland trenger alltid nye attraksjoner for å gjøre fylket til et bra sted for turister, sier Markus Gabor, elev ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana og representant i ungdommens fylkesråd i Nordland.

Starten på noe større

– Formålet med konferansen er å skape interesse, engasjement og diskusjon om havet og havmiljøet. Konferansen er den første i en rekke konferanser som The Whale planlegger og vi vil bruke denne første konferanse til å utprøve både form og innhold i forhold til fremtidige konferanser og arrangementer. Det er vårt mål over tid å utvide konferansen til å omfatte unge i hele det arktiske område, sier Hanne Strager.

Gir innsyn i livet i havet

– Jeg mener det er viktig for ungdommen å lære hva som skjer ute i havet. jeg ville være en del av dette siden jeg syntes det er spennende og finne ut mer om havet og naturen, og det er viktig at ungdommen tar initiativ rundt miljøet, sier Sigurd Restad fra Andøy Ungdomsråd.

– Jeg mener at denne konferansen er en flott mulighet for vår generasjon til å få et bedre innsyn i livet i havet og hvor viktig det vil være for fremtiden vår. Vi skal arve denne jorda, og vi trenger kunnskap for å ta vare på havet på en best mulig måte, sier Elida Lian fra Andenes, leder for elevrådet ved Andøy videregående skole.

Elevene får møte superlag

– Vi er veldig fornøyde med det vi opplever som et superlag som bidrar til den aller første Ocean of Hope-konferansen, sier Camilla Ilmonii hos The Whale.

1. Julie Packard er en legende blant naturvernere som er opptatt av livet i havet. Hun var med å starte Monterey Bay Aquarium, California, USA i 1984, og har siden da ledet det berømte akvariet.

2. Heidi Pearson, College of Fishieries and Ocean Sciences, University of Alaska Southeast. Pearson er forsker blant annet på store havpattedyrs effekt på havmiljøet, hvor de kan binde CO2 og motvirke klimaforandringene 

3. Peter M. Haugan leder ekspertgruppen til Havpanelet. Han er programleder for Global utvikling ved Havforskningsinstituttet i Bergen og professor I oseanografi ved Geofysisk Institutt ved UiB. Han er også rådgiver for FN-organet, Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC).

4. Monica Amsen. I en alder av 25 år fikk hun praksisplass uten å ha satt fot i en fiskebåt. I 2011 kjøpte hun sin første 31 fot store sjark «Fiskerinnen». I 2014 ble hun landets første kvinne som har fått tildelt rekrutteringskvote. For henne er havet arbeidsplassen.

5. Audun Rikardsen, Institutt for Arktisk og marin biologi, UiT, Norges Arktiske Universet. Rikardsen forsker blant annet på knølhval, spermhval og spekkhoggeres vandringer. Audun er også en prisbelønnet fotograf.

6. Hanne Strager er en dansk biolog, hvalforsker og forfatter. Hanne er tidligere utstillingsdirektør ved Danmarks Naturhistoriske Museum. Hun har i flere år ledet utstillingsarbeidet hos The Whale og er aktuell med boka The Killer Whale journal som kommer ut denne våren.

I tillegg til foredragene som varer i 18 minutter hver får de unge konferansedeltakerne videopostkort på inntil tre minutter hver fra disse:

• Anders Stave er lege og surfer fra Andenes.

• Tord Karlsen er fotograf og eventyrer fra Bleik.

• Saskia Tyark er marinbiolog som studerer knølhvalenes sang i Nord-Norge.

• Linde Faas, illustratør og skaper av den vakre barneboka «The boy and The Whale».

Julie Packard er en legende blant naturvernere som er opptatt av livet i havet. Foto: Corey Arnold, the Monterey Bay Aquarium.
Icon av Galleri

Prosjektet er støttet av

FOOTER