Følg prosessen
The Whale blir til
Utforsk
Dette er The Whale
Hold deg oppdatert
Aktuelt

Opplevelsen

The Whale dekker alt om hvaler: deres evolusjon, biologi, atferd, kommunikasjon og leveområder. Gjennom opplevelsen utforsker vi også det dypere temaet om menneskehetens forhold til hvaler. Hvordan er vi knyttet til dem gjennom evolusjonen? Hvordan har vi verdsatt, tilbedt, jaktet på og forfulgt dem? Hvordan er de fremstilt i litteraturen, og hvordan studerer vi dem?

Fortellingen

Velkomstområdet

I velkomstområdet får gjestene raskt informasjon om de ulike mulighetene The Whale har å tilby. Området er visuelt inspirerende, og atmosfæren er fengslende. Allerede her får de et glimt av utstillingen og hva som venter dem, men uten at det går på bekostning av praktiske ting som billettkjøp, toalettbesøk og en trygg plassering av vesker og klær i garderoben.

Møt familien
For mange er det første møtet med en hval en mektig opplevelse. Hvaler er pattedyr, akkurat som oss. I dem ser vi trekk og atferd som minner om oss selv – hvordan de tar vare på ungene sine, kommuniserer, samhandler med andre, leker, lærer og husker. Det er nettopp dette første møtet og erkjennelsen av hva vi har til felles med hvalene som står i sentrum i denne delen av utstillingen.

Fra land til hav
Fra den store sentralhallen beveger gjestene seg nå mot neste område. Her blir historien om hvalenes evolusjon og mangfold formidlet på en enkel og humoristisk måte.

Under huden
Gjestene beveger seg nå inn i en tett og forunderlig estetisk verden – bort fra den store hallen med dagslys og inn i neste tematiske lomme. Hele rommet består av mykt buede og organiske former. Er du inne i en hval? En vakker og sanselig opplevelse, men også et sted som rommer flere lag av kunnskap som du kan bruke timer på å fordype deg i.

Under overflaten
Havet er det gjennomgående temaet i «Under overflaten». Her trer gjestene inn i hvalenes verden – havet, kysten, havoverflaten og dypet. Allerede ved inngangen merker gjestene at de beveger seg under overflaten, idet lys og lyder endrer seg. Fra lys og plankton til fisk og blekksprut – havet er en stor levende produksjonsmekanisme. Gjestene opplever hvordan hvalenes mat skapes i en syklisk forbindelse mellom næringsstoffer og lys ved overflaten, og hvordan hvalene returnerer de samme næringsstoffene til kretsløpet når de dør og brytes ned.

Soundscape
Her kan gjestene oppleve hvalsang i en kontemplativ setting. Rommet føles nesten seremoniell og gir en rolig atmosfære der gjestene kan lene seg tilbake og slappe av. Når man går inn, er det mange mennesker i rommet, men det er stille – alle venter på hva som skal skje. Snart høres de første tonene, dype og melodiøse hvallyder som fyller rommet.

Library of relations
Når gjestene entrer «Library of relations», merker de umiddelbart at stemningen her er annerledes enn i de tidligere opplevelsesrommene. Scenografien i rommet omfavner dem og trekker dem inn i historiene som fortelles. Dette er en sanselig og visuell reise gjennom menneskehetens ulike forhold til hvaler – en scene som løfter frem individuelle menneskestemmer og presenterer fortellinger om hvaler og mennesker gjennom tidene. Fortellingene spenner over kulturelle forskjeller, overlevelsesbehov, grådighet, leken nysgjerrighet, målrettet aktivisme og vitenskapelige utforskninger.

«The Whale skiller seg ut som det viktigste prosjektet jeg vet om akkurat nå, ikke bare for alt det står for, men på grunn av måten det blir gjort på.»
Phillip Tefft
Direktør emeritus for Ralph Appelbaum Associates, London
Havene: En stor installasjon gir en overraskende innsikt i hvalenes verden. Et havfokusert kart, med kontinentene i periferien og havene i sentrum, viser hvordan havene henger sammen og dekker store deler av planeten. Tegning av Lars Holm

Horisontene
Etter de oppslukende opplevelsene i de to foregående rommene beveger gjestene seg videre til det tematiske området kalt «Horisontene». Dagslyset vender tilbake, sammen med utsikten mot havet. Dette området, plassert ved den lange, buede raden av vinduer, er det perfekte stedet for hvile og refleksjon over alle inntrykkene. I denne pausen, før gjestene besøker butikken og kafeen, kan de få et perspektiv på globale spørsmål rundt menneskers sameksistens med hvaler, vår påvirkning på havmiljøet og en direkte forbindelse til hvalenes verden rett utenfor.

Kunst og vitenskap i The Whale
Opplevelser som inviterer deg til å bli – til å leke, reflektere, le, meditere og dele. Opplevelser som overrasker og fanger oppmerksomheten. Rom hvor du kan ha det gøy og være leken, og steder hvor du bare kan lene deg tilbake og slappe av en stund.

Opplevelsene i The Whale kombinerer kunst og vitenskap, og lar besøkende oppleve naturens storhet både gjennom intellektuelle og emosjonelle perspektiver.

The Whale vil være et positivt, gledelig og feirende sted, som balanserer alvoret i temaer som klimaendringer, forurensning, konflikter med fiskerinæringen og hvalfangst med en oppløftende og lett atmosfære. Det vil invitere besøkende til å engasjere seg i disse alvorlige temaene, samtidig som det opprettholder en følelse av håp og vitalitet.

Som kunstrådgiver og for å utvikle The Whale sin kunststrategi har vi fått bistand fra Anne Beate Hovind. Anne Beate Hovind har arbeidet i skjæringspunktet mellom kunst, kultur og byutvikling i mer enn 20 år. Hun har ledet gjennomføringen av både midlertidige og permanente stedsspesifikke verk. Dette inkluderer ambisiøse, storskala og innflytelsesrike kunstprosjekter i bygninger og offentlige rom, som Future Library av den skotske kunstneren Katie Paterson, og etableringen av Kunsthall Oslo.

Konseptet og fortellingen for opplevelsene er utviklet av et ekspertteam:

Profilbilde av Hanne Strager
Leder opplevelse og innhold
hs@thewhale.no

Hanne Strager er museumutvikler med mer enn 25 års erfaring innen masterplanlegging, innholdsutvikling og utstillingsproduksjon. Hun har ledet utstillinger ved Naturhistorisk museum i Danmark og har omfattende erfaring med strategisk ledelse og prosjektgjennomføring. Hanne har en M.Sc. i biologi fra Aarhus Universitet, spesialisert på spekkhoggeres vokaliseringer, og har vært Fulbright-stipendiat ved University of California, Santa Cruz. Hun er en erfaren vitenskapskommunikatør og forfatter, og har utviklet en rekke utstillinger og prosjekter for museer, nasjonalparker og verdensarvsteder. Hanne har bred erfaring med å skape engasjerende og informativ formidling som når et bredt publikum.

Profilbilde av Joakim Engel
Prosjektleder opplevelse og innhold
je@thewhale.no

Joakim Engel er utstillingsutvikler med over 20 års erfaring innen forskning, planlegging og produksjon av utstillinger. Han har en M.Sc. i naturhistorisk bevaring og har hatt nøkkelroller ved Naturhistorisk museum i Danmark, der han har hatt ansvar for utstillingsproduksjon og implementering av 3D-teknologier. Joakim har utviklet både fysiske og digitale utstillinger for museer og private selskaper i flere europeiske land. Han er også grafisk designer og 3D-kunstner, og har utgitt en barnebok om dinosaurer i 2020.

Profilbilde av Catherine DeNardo
Tekstforfatter og innholdsresearcher
cd@thewhale.no

Catherine DeNardo er redaktør, forfatter og designer innen vitenskapskommunikasjon, med over 20 års erfaring. Hun har vært redaktør for prisbelønte vitenskapsmagasiner og har skrevet bøker og artikler om naturhistorie og marine arter. Catherine har en M.Sc. i atferdsøkologi fra University of Aberdeen og har forsket på spekkhoggere i Norge. Hun har hatt flere viktige roller innen vitenskapskommunikasjon og har lang erfaring med å formidle kompleks vitenskap på en tilgjengelig måte for et bredt publikum.

Profilbilde av Lars Holm

Lars Holm er utstillingsarkitekt og møbeldesigner utdannet ved Danmarks Designskole, KADK. Han har over 35 års erfaring med prosjekter innen leketøydesign, interiørdesign og utstillinger. Blant hans større oppdrag er permanente utstillinger ved Geocenter Møns Klint, Vættelys Expo 2000, "Goodbye King" på Ellis Island i New York, og flere utstillinger ved Statens Naturhistoriske Museum i Danmark.

Som designleder ved Universitetsmuseet i Bergen ledet han arbeidet med 16 nye naturhistoriske utstillinger i det nyrenoverte museet, som ble kåret til Årets Museum i Norge i 2021. Lars har omfattende erfaring fra hele designprosessen, inkludert konseptutvikling, 3D-tegning, byggeledelse og prosjektgjennomføring.

Profilbilde av Frederik Wolff

Frederik Wolff er filmskaper og digital innholdsprodusent med over 12 års erfaring som regissør, kreativ produsent, filmfotograf, lyddesigner og redigerer. Hans arbeid fokuserer hovedsakelig på forskningsformidling, naturhistorie, utstillingsformater og personlige dokumentarfilmer. Blant utvalgte produksjoner er den prisbelønte utstillingen King of Dinosaurs (Merit Award ved SEGD Global Design Awards 2021), National Geographic TV-serien Drain the Ocean – Camp Century, og dokumentarserien When the Dogs Are Gone, som ble nominert til Beste Danske Kortfilm og Beste Dokumentarfilm ved Odense International Film Festival i Danmark. I tillegg har Frederik en M.Sc. i marinbiologi fra Københavns Universitet i Danmark.

Profilbilde av Camilla Ilmoni
Leder markedsføring, salg, forankring og kommunikasjon
camilla@thewhale.no

Camilla Ilmoni er initiativtaker til The Whale og har mer enn 20 års erfaring med turist- og stedsutvikling i Andøy og Vesterålen. Hun har vært daglig leder for hvalsafari- og natursafaribedrifter samt destinasjonsselskapet Visit Andøy, med bred erfaring i utvikling av hval- og naturbaserte opplevelser. Camilla har hatt ansvar for markedsføring og kommunikasjon, og har bidratt til å styrke destinasjonens synlighet både nasjonalt og internasjonalt. Hun har en M.Sc. i økologi fra Universitetet i Helsinki og marin biologi fra Universitetet i Bergen, samt utdanning i bærekraft fra UiT - Norges arktiske universitet. Camilla har også vært nominert til "Årets Vesteråling" i 2020.

Profilbilde av Svein Spjelkavik
God Strek

Svein Spjelkavik er kulturarbeider og kreativ leder med lang erfaring innen PR, markedsføring og produksjon av kulturelle arrangementer. Han er grunnlegger av God Strek, et byrå som spesialiserer seg på kommunikasjon og spesialarrangementer, og har ledet kulturprosjekter i blant annet India, Mexico, USA, Island og Norge.

Svein er medgrunnlegger av Rock mot Rus, Norges eldste rockefestival, og Teaterklubb '81 på Andøya, som har skapt trygge og inspirerende arenaer for barn og unge. Han mottok Kongens fortjenstmedalje i 2022 for sitt arbeid med å fremme kulturlivet, og er kjent som en pådriver for positiv kommunikasjon gjennom "framsnakking.

 

 

Verdensledende designfirmaer

I juni 2024 vant Ralph Appelbaum Associates (RAA) fra Berlin og Tamschick Media + Space konkurransen om å utvikle konseptet og innholdet for The Whale. RAA er verdens største leverandør av utstillinger til museer og offentlige rom, med kontorer i New York, London, Beijing og Berlin. De har en imponerende portefølje som inkluderer prosjekter som de britiske kronjuvelene i Tower of London, det kanadiske menneskerettighetsmuseet i Winnipeg og Museet om morgendagen i Rio de Janeiro.

Med et dedikert team ledet av Tim Ventimiglia fra RAA og Marc Tamschick fra Tamschick Media + Space, bringer de enestående kompetanse innen både fysisk design og digitale opplevelser. Sammen med samarbeidspartnere som Belzner-Holmes Light Design og Dieter Plew fra Medienprojekt p2, jobber de målrettet med å gjøre visjonen for The Whale til virkelighet.

Prosjektet er støttet av